• Súťaž o najkrajšiu tekvicu

          • Pri príležitosti organizovania jesennej súťaže o „Najkrajšiu tekvicu“, žiaci v tomto krásnom jesennom počasí poupratovali vonkajší areál školy a pripravili školskú záhradu na jesenný oddych. Do súťaže o „Najkrajšiu tekvicu“ sa tento rok zapojilo 39 žiakov 1. a 2. stupňa. Tekvice boli vyrezávané, zdobené maľovaním, ozdobami, žiaci dokonca priniesli tekvicové ikebany. Jednoducho, všetky tekvice boli NÁDHERNÉ, až bol problém vybrať víťazov. Nakoniec sme vybrali najkrajšie z najkrajších a víťazov ocenili. Všetkým zapojeným ďakujeme za ich čas strávený pri výrobe najkrajšej tekvice a veríme, že to bolo pre Vás príjemným spomalením sa v tejto rýchlej dobe v kruhu najbližších.

          • Záložka do knihy spája školy

          • V tomto roku to bol už 13. ročník česko-slovenského projektu, do ktorého sme sa zapojili. Cieľom je nadviazanie kontaktov medzi základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.  Našou partnerskou školou  bola Základná škola s materskou školou P. E. Dobšinského Teplý Vrch. Tohtoročná téma bola: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Výsledkom nášho snaženia bolo 180 záložiek, ktoré boli poslané našim kamarátom v partnerskej škole. Veríme, že prinesú radosť a potešenie.

          • Medzinárodný deň školských knižníc na hodinách slovenského jazyka -2. stupeň

          • Štvrtý októbrový pondelok je vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc. Aj naša škola sa do tohto projektu pravidelne zapája a u žiakov tak podporuje záujem o čítanie a poznávanie nového. Návrat k ľudovým tradíciám...v takomto duchu boli pre žiakov v priestoroch školskej knižnice pripravené zaujímavé aktivity. Čo všetko zažili? Zaspomínali si na rozprávku Soľ nad zlato, Išlo vajce na vandrovku či pospomínali na ľudové piesne, ktoré im spievali ešte ich staré mamy. Kto je stvárnený na portréte? Aj to bola jedna z aktivít, ktorá je u žiakov veľmi obľúbená. Posledná aktivita bola zameraná na tvorbu našich predkov -  krátke formy ľudovej slovesnosti. Celkovú príjemnú atmosféru dotvárali slovenské ľudové piesne. Naši žiaci – od najmladších až po najstarších – si odniesli nielen veľa múdrych myšlienok, ale aj pocit príjemne strávených chvíľ v knižnici.

          • Medzinárodný deň školských knižníc - návšteva predškolákov MŠ Veľké Ozorovce

          • 24. októbra 2022 k nám zavítali malí škôlkari z nášho mesta a Malých Ozoroviec. Pri vstupe do školy deti zaujali krásne vyrezávané dyne. Tešili sa na rozprávku, ktorú im pripravila pani učiteľka Ferenčíková so svojimi bývalými žiakmi. Cesta malých škôlkarov pokračovala príchodom do rozprávkovej triedy, kde sa začala rozprávka Ťahal dedko repku. Táto udalosť obohatila našich malých návštevníkov o spev, tanec, úsmev, ale i radosť z ich spoločného hrania. Tímovo posadili, vypestovali a nakoniec repku vytiahli. Nakoniec všetky deti odišli z veľkej školy s krásnymi zážitkami a my sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

          • Najväčšie jablko, hruška na desiatu – 1. stupeň 2022

          • Medzi  aktivitami našej školy patrí Svetovému dňu výživy stála pozornosť. Otázkami výživy ako významného faktora životného štýlu, ktorý ovplyvňuje naše zdravie sa každoročne zaoberáme v rozhlasových reláciách a tradičnou aktivitou pre žiakov 1. stupňa je súťaž Najväčšie jablko , najväčšia hruška na desiatu. 

            V rozhlasovej relácii, ktorú 17. októbra 2022 vysielali žiaci III. B, sme sa zaoberali témou „Prečo sú raňajky dôležité“. Najnovšie výskumné práce prinášajú argumenty v prospech ich pravidelnej konzumácie. U detí, ktoré raňajkujú, sa pozorovalo celkovo lepšie nutričné zloženie stravy a vyváženejší príjem živín v porovnaní  s deťmi, ktoré raňajky vynechávajú. Pozorovali sa aj lepšie pamäťové funkcie, vyššia pozornosť i lepšie výsledky psychologických testov.

            V súťaži Najväčšie jablko a hruška na desiatu boli ocenené najväčšie jablko a najväčšia hruška za každú triedu, zároveň z nich boli vybrané tri najväčšie. Z ocenených plodov sme usporiadali  malú výstavku.

          • Svetový deň duševného zdravia

          • Duša je tajomná vec. Nikto nevie, kde sa nachádza, ale každý určite vie, ako bolí.“

            10. októbra si každoročne pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie v roku 1991. Celkovým cieľom je zvyšovanie informovanosti a povedomia verejnosti v oblasti duševného zdravia. Téma Svetového dňa duševného zdravia 2022 je:    „Urobme duševné zdravie a pohodu prioritou pre všetkých.“ (WHO)

            Každý poznáme milý, drobný, nežný modrý kvietok nenápadného vzrastu s krásnym menom nezábudka. V týchto dňoch sa nezábudka mení z nenápadného kvietka na obrovský symbol duševného zdravia. Ráno drobné nezábudky rozdávali žiaci III. B a IV. C svojim spolužiakom  pri vchodoch do školy.

                 Žiačky VII.C zasa pedagógom zaželali pobyt na slnku, relax i málo starostí. Obzvlášť v dnešnej dobe je potrebné myslieť nielen na zdravie tela, ale aj mysle a dopriať si občas malé radosti. Učiteľský zbor našej základnej školy preto s milým želaním dostal od žiačok aj sladkú drobnosť    pre spríjemnenie dňa.

                 Dobré duševné zdravie si môžete udržať, ak sa budete riadiť výrokom Marka Twaina:  

                „Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom tvojho života.“ 

          • Spoznávame nemecky hovoriace krajiny

          • V siedmom ročníku si naši žiaci majú možnosť vybrať druhý cudzí jazyk. V rámci hodín nemeckého jazyka si naši siedmaci pripravili veľmi pekné postery  a prezentácie o nemecky hovoriacich krajinách. Vďaka týmto projektom sa naučili veľa informácii a zaujímavosti o krajinách, ktorých jazyk sa začínajú učiť.

          • Oznam o výmene kotlov v školskej kotolni

          • Vážení rodičia, z dôvodu výmeny kotlov na našej škole by sme vás radi upozornili, že od pondelka 17. októbra 2022 sa na škole nebude kúriť. Z tohto dôvodu vás žiadame, aby ste tejto skutočnosti prispôsobili oblečenie a obuv vašich detí. Odporúčame prezuvky, ktoré budú zakrývať celú nohu dieťaťa. Ranné teploty v triedach budú stále vyhovujúce hygienickým normám, avšak budú nižšie na aké sú deti zvyknuté.V prípade zmeny Vás okamžite budeme informovať.Ďakujeme za porozumenie.

          • NAJVÄČŠIE JABLKO, HRUŠKA NA DESIATU

          • Pri príležitosti Svetového dňa potravín vyhlasujeme súťaž

            NAJVÄČŠIE JABLKO, HRUŠKA NA DESIATU.

            Kto sa môže do súťaže zapojiť? Každý žiak 1. stupňa, ktorý si  17. októbra 2022 priniesie na desiatu jablko, hrušku - čo najväčšie.  Žiak, ktorý bude mať  najväčšie jablko alebo hrušku v rámci triedy získa diplom. Žiaci, ktorí budú mať najväčšie jablko alebo hrušku v rámci celého 1.stupňa, získajú vecné ceny.

          • Bowling so starými rodičmi

          • Dňa 6. októbra 2022 sa uskutočnila triedna akcia žiakov II. A triedy pod vedením triednej učiteľky Mgr. Daniely Jenčovej. Akcia bola zameraná k vyjadreniu „Úcty k starším“ v mesiaci október pod názvom „Bowling so starými rodičmi“. V rámci krúžku si žiaci pripravili darček pre starkých, ktorý doplnili kratučkou básničkou. Zo školy s triednou učiteľkou odišli na bowling do neďalekého podniku. Tam na nich netrpezlivo čakali starí rodičia. Po zvítaní žiaci predniesli pripravenú báseň pre babičku a dedka, odovzdali darčeky a začal sa bowling. Všetci si to užívali s úsmevom na tvári. Každý odchádzal z akcie šťastní z dobre prežitého popoludnia a starí rodičia v jednej ruke s darčekom a v druhej s vnučkou alebo s vnukom. Verím, že aj na budúci školský rok si to zopakujeme.

          • Európsky týždeň športu na I. stupni

          •      V dňoch 23. septembra – 30. septembra 2022 sa mladší žiaci našej školy zapojili do Európskeho týždňa športu úvodnou hodinou telesnej výchovy a prostredníctvom popoludňajších pohybových aktivít, ktoré pre nich pripravili triedne učiteľky, vychovávateľky ŠKD a asistentky na I. stupni.

                 Hoci nám počasie veľmi neprialo, záujem mladších žiakov bol pomerne veľký. Do popoludňajších aktivít sa zapojilo 23. septembra 2022 - 58 žiakov, 26. septembra 2022 – 78 žiakov, 27. septembra 2022 – 40 žiakov, 28. septembra 2022 – 65 žiakov, 29. septembra 2022 – 34 žiakov, 30. septembra 2022 – 152 žiakov. Najväčší záujem bol o Hod na cieľ – 84 žiakov, Preťahovanie lanom – 78 žiakov a Balónový bedminton – 68 žiakov. Mladší žiaci zapojením do jednotlivých aktivít ukázali, že radi športujú a že iniciatíva „#BeActive“ je pre nich výzvou k pohybu.

          • Výmenný pobyt v Brodnici v Poľsku

          • Po takmer troch rokoch spolupráce sa nám podarilo uskutočniť výmenný pobyt do Brodnice. Navštívili sme našich poľských kamarátov spolu s ich pani učiteľkou Annou Becmer, ktorá pripravila pestrý a zaujímavý program. Navyše CZAS BRODNICY napísal o našom výmennom pobyte. V plánoch do budúcna je návšteva Brodničanov na Slovensku v máji 2023 a zapojenie sa do programu Európskej komisie „Erasmus“.

          • Poplatky v školskej jedálni za október 2022

          • V mesiaci október 2022 žiaci prvého stupňa zaplatia za stravu 24,70 €. Žiaci druhého stupňa zaplatia tento mesiac za stravu 26,22 €. Žiaci v hmotnej núdzi zaplatia za stravu 2,85 €. Ceny sú stanovené za odber stravy za celý mesiac - 19 dní. Žiadame rodičov a zákonných zástupcov žiakov, aby poplatky za stravu uhrádzali do 10. dňa v danom kalendárnom mesiaci v sume, ktorá je zverejnená - bez odrátania chýbajúcich dní. V prípade preplatku Vám bude suma odpočítaná pri koncoročnom zúčtovaní. Pri platbe formou internetbankingu používajte variabilný symbol, ktorý ste dostali formou správy cez systém EDUPAGE. Do poznámky napíšte meno dieťaťa a mesiac, za ktorý poplatok platíte. Ďakujeme za pochopenie.

          • Nahrávanie nového obsahu nášho webového sídla

          • Vážení návštevníci našich webových sídiel, v nedeľu 2. októbra 2022 od 14.00 hod. nebude k dispozícii naše webové sídlo www.zsobchodna.eu z dôvodu nahrávania nového obsahu. Súčasný obsah bude presunutý do archívu a bude Vám k dispozícii na novej adrese, o ktorej Vás budeme informovať. Predpokladané nahrávanie nového obsahu bude trvať tento deň do 21.00 hod. Všetky dôležité informácie sú zverejnené aj na tomto webovom sídle https://zsobchodna.edupage.org, ktoré Vám bude plne k dispozícii. Ďakujeme za pochopenie.