• Slávnostný zápis do 1. ročníka

          • Základná škola, Obchodná 5, Sečovce pozýva všetkých budúcich prváčikov, ich rodičov a príbuzných na slávnostný zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024 / 2025, ktorý sa uskutoční v dňoch 3. a 4. apríla 2024 v čase od 15.00 do 19.00 hod.. Všetky potrebné dokumenty k zápisu nájdete na našej podstránke Zápis do 1. ročníka. Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Udelenie riaditeľského voľna pre žiakov školy

          • RIADITEĽSTVO ZÁKLADNEJ ŠKOLY NA ULICI OBCHODNÁ 5, SEČOVCE, oznamuje rodičom a zákonným zástupcom žiakov, že dňa 5. apríla 2024 - t. j. (piatok) udeľuje žiakom riaditeľské voľno v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa paragrafu 150, odsek 5) z organizačných dôvodov. Vyučovanie žiakov  v spomínaný deň sa neuskutoční.  V prevádzke nebude školská jedáleň ani Školský klub detí.

          • Čítajme si ...

          • Už po 15-krát  Linka detskej istoty organizuje toto podujatie. Cieľom a hlavnou myšlienkou celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si...“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do čitateľského maratónu čo najväčší počet detí. Hlavnou myšlienkou bolo podporiť myšlienku inklúzie a integrácie. 18. marca 2024 ožila aj naša školská knižnica. V knižnici sa čítalo od 8.00 hod. do 15. 00 hod.  Spolu sme mali 183 čitateľov. Podujatie prinieslo žiakom radosť z čítania a pekných chvíľ strávených s knihou.

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu. Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS sme vyjadrili aj my obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. 

          • Šiestaci čítajú knihy v anglickom jazyku

          • Naši šiestaci čítajú knihy v anglickom jazyku .Pre niektorých je to už samozrejmosťou. Tešíme sa a zároveň vás pozývame do školskej knižnice, kde si môžete vybrať z pestrej palety anglickej literatúry.

          • Zemplin špiva i hutori“ - školské kolo

          • Dňa 13. marca 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže „Zemplin špiva i hutori“ v interpretácii slovenskej ľudovej piesne z regiónu Zemplín. Do súťaže sa zapojilo 25 žiakov našej školy. Tohtoročná porota bola v zložení: Mgr. Lenka Lecáková (predsedníčka poroty), PaedDr. Monika Červeňáková a RNDr. Anna Mražíková, PhD.  Do okresného kola v Trebišove postupujú nasledovní žiaci:.

            I. kategória (1. – 3. ročník ZŠ):  Anna Benedeková

            II. kategória (4. - 6. ročník ZŠ):   Jakub Korytko

            IV. kategória  (duo): Marek Čirip a Jakub Korytko                     

            V. kategória (spevácka skupina): Nina Andrejcová  Dominika Kačmárová, Zoja Kešeľová, Viktória Oravcová,  Timea Pavučková, Nina Dankaninová, Zuzana Domaničová, Petra Gavlová 

            I. kategória (ľudový rozprávač): Ján Kriška

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, členom poroty, pedagógom a rodičom, ktorí žiakov na súťaž pripravovali. Víťazom želáme úspešnú reprezentáciu na okresnom kole, ktoré sa uskutoční  4. apríla 2024 v Trebišove.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Moje vysnívané povolanie "

          • Ďakujeme všetkým žiakov, ktorí sa zapojili do tejto výtvarnej súťaže.

            Tu sú naši výhercovia.

            Prvý stupeň:

            1. miesto: Barbora Bialoňová     3.B
            2. miesto: Ema Fedorčáková      4.A
            3. miesto: Elena Némethová      4.C

            Druhý stupeň

                  1. miesto: Daniela Rusnáková    8.A

                  2. miesto: Šimon Varga                  5.C

                  3. miesto: Nina Dankaninová     7.C

            Srdečne blahoželáme.

          • Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína - I. a II. kategória

          • Dňa 12. marca 2024 sa v  Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci, víťazi školského kola, mali možnosť preukázať svoj umelecký talent a pomerať si sily v prednese poézie či prózy s ostatnými víťazmi školských kôl v okrese.

                        V I. kategórii v prednese poézie reprezentovala našu školu žiačka 4. A triedy Zara Kačuňová, ktorá sa umiestnila spomedzi 20 súťažiacich na krásnom 3.mieste. Srdečne blahoželáme!

                        V tej istej kategórii, ale v prednese prózy súťažila žiačka takisto 4. A triedy Sára Sokoliová, ktorá si vybojovala účastnícky diplom.

                        V II. kategórii v prednese poézie nás reprezentoval  Jakub Korytko zo 6. C triedy, ktorý si takisto ako Sárka vyslúžil účastnícky diplom. V prednese prózy Martin Štefanko z 5. B triedy získal účastnícky diplom tiež.

                        Srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov na ďalších či už v recitačných alebo iných súťažiach!

          • Boli sme v kine Slávia v Trebišove

          • Deti z prvých až štvrtých ročníkov sa tešili na začiatok víkendu. V piatok poobede  vstúpili    do magického sveta plného zázrakov a dobrodružstiev s rozprávkou „Elementy“ v Kine Slávia Trebišov. Originálny film sa odohráva v meste živlov, kde spolu žijú obyvatelia ohňa, vody, zeme a vzduchu. Zasmiali sme sa, hrdinovia Ember a Wade nám ukázali, že protiklady sa  priťahujú. Komédia plná srdca, príbeh o vzťahoch – medzi ohňom a vodou, medzi rodičmi a ich deťmi a medzi nami všetkými ukončila Medzinárodný týždeň priateľstva.

          • Ponožková výzva

          • Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Ako sa dá zapojiť?

            Stačí, ak si 21. marca obujete dve odlišné ponožky.

            Čo by sa stalo, keby ľudia s Downovým syndrómom vládli svetu?

            - Náklonnosť, objatia a starostlivosť o iných by boli na dennom poriadku.

            - Naučili by sme sa tešiť z maličkostí a bezpodmienečne milovať život.

            - Ľudia by boli úprimní.

            - Vo všetkom by bol poriadok.

            - Vlaky a lietadlá by jazdili načas, pracovná doba by bola na prácu, dovolenka by bola dovolenkou.

            - Ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, by boli považovaní za premýšľavých a tvorivých.

          • MEDZINÁRODNÝ TÝŽDEŇ PRIATEĽSTVA

          • Priatelia sú rodina, ktorú si vyberáme my sami. Tak znie známe príslovie. Niekto má to šťastie, že má schopnosť byť priateľom. Brata či sestru vám pridelia rodičia alebo osud, ale priateľa si človek volí sám a dobrovoľne. Priatelia sú anjeli, ktorí nám pomáhajú, keď naše krídla zabudnú lietať. Skutočné priateľstvo je ako voda. Je nevyhnutné pre život a veľmi ťažko sa dá nájsť.

            V našej škole sme v tomto školskom roku Medzinárodný týždeň priateľstva odštartovali rozhlasovou reláciou. Počas celého týždňa si mali možnosť žiaci 1. stupňa pozrieť animovaný film Povrázok - dojemný príbeh o dôležitosti skutočného priateľstva v spoločnosti. (https://youtu.be/6KMpWaYpF6g) Žiaci vytvorili srdcia priateľstva s podpismi, ktoré sme spojili do reťaze a nainštalovali na chodbe školy. V piatok sa počas prestávok žiaci spoločne hrali so stavebnicami, spoločenskými hrami a kartami.

            Thomas Large povedal: „Priateľstvo je tak potrebné ako ľudskosť sama. A šťastný je, kto ho nájde, lebo vie, že už nie je sám.“ My prajeme všetkým, aby takéto šťastie mohli zažiť.

          • Valentínsky turnaj v MINIHÁDZANEJ

          • Na Valentína,  14. februára,  usporiadala Základná škola Obchodná 5 v spolupráci s ŠK Strix a CVČ Sečovce turnaj v minihádzanej zmiešaných družstiev žiakov 1. stupňa.  Naše pozvanie prijali 4 školy a 1 športový klub; a to: Základná škola Okružná 6 Michalovce, Základná škola J. Švermu 6 Michalovce, Cirkevná základná škola s materskou školou sv. Juraja  Gorkého Trebišov, Základná škola, M. R. Štefánika Trebišov a MŠK Vranov nad Topľou. Tréneri si vylosovali čísla tímov, ktoré následne hrali podľa hracieho rozpisu. Herný čas bol nastavený na 10 minút.  Rozhodcovskej úlohy/rozhodcovských úloh sa zhostili dvaja bývalí žiaci našej školy, úspešní hádzanári, Nela Antolíková a Štefan Kríž. Žiaci, ktorí úspešne reprezentovali našu školu: Cyril Ihnát (2.A), Mário Korytko (2.A), Matej Staš (2.A), Sofia Šarišská (2.B), Kristína Ondušová (2. B), Jakub Čverčko (3.A), Viliam Bereščík (3.A), Matias Ščepán (3.A), Patrik Soták (3.D), Hana Špirková (4.B), Sofia Mokrišová (4.B).  Žiakov na turnaj pripravovali Kamila Jenčová a Mgr. Valentín Kožuch.

            Celkové umiestnenie:

            1. Základná škola, M. R. Štefánika Trebišov
            2. MŠK Vranov nad Topľou
            3. Cirkevná základná škola s materskou školou sv. Juraja  Gorkého Trebišov
            4. Základná škola Obchodná 5, Sečovce
            5. Základná škola J. Švermu 6 Michalovce
            6.  Základná škola Okružná 6 Michalovce

            Detský krik a dribling hádzanárskych lôpt sa ozýval telocvičňou celé stredajšie dopoludnie. Deti na záver okrem medailí a diplomov čakala sladká odmena v podobe džúsov a keksíkov.  Nebolo by sa nám to podarilo, preto  za finančnú podporu ďakujeme RUBIQ gym-u!

            Veríme, že valentínsky turnaj sa stane tradíciou minihádzanej a našich súperov radi privítame o rok.