• Zemplin špiva a hutori - školské kolo

          • Dňa 21. novembra 2022 sa v priestoroch našej školskej knižnice uskutočnilo školské kolo súťaže Zemplin špiva i hutori v interpretácii slovenskej ľudovej piesne. Oceňujeme, že mnohé deti súťažili v ľudovom kroji. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, ale aj rodičom a pedagógom, ktorí žiakov na súťaž pripravovali. Víťazom želáme úspešnú reprezentáciu na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 30. novembra 2022 v MsKS v Trebišove.

             

            I. kategória 

            1. miesto:  Anna Benedeková - II. A, 2. miesto: Rudolf Mňahunčák - I. C, 3. miesto. Sára Sokoliová - III. A  

             

            II. kategória 

            1. miesto: Jakub Korytko - V. C, 2. miesto: Martin Štefanko - IV. C, 3. miesto: Timea Antolíková - IV. C 

             

            III. Kategória 

            1. miesto: Adam Korytko - VII. C 

             

            V. kategória - spevácka skupina:  

            Zoja Kešeľová - VI. A, Viktória Oravcová - VI. A, Timea Pavučková - VI. A, Nina Dankaninová  - VI. C 

            Petra Gavlová - VI. C, Tatiana Madeline Tomášová - VII. A 

          • Poznáš rozprávky ?

          • Deti si zasúťažili a overili svoje vedomostí v tom, ako dobre poznajú rozprávky. Tých nie je nikdy dosť. Každý má tu svoju obľúbenú. Kto bol šikovnejší, uhádol názov rozprávky podľa hlášok, ktoré v nej odznejú. A veru, že sú v rozprávkach dobrí, išlo im to. Naše stretnutie pri rozprávkovom plátne sa im páčilo.

          • Nová terapeutická miestnosť CPPPaP v Trebišove – herňa pre deti

          • V rámci skvalitnenia psychologického poradenstva bola zriadená v Trebišove nová terapeutická miestnosť. Terapeutická  miestnosť slúži primárne deťom pri pomoci v oblasti úzkosti, napätia, impulzivity, spracovania smútku, hnevu, či zvládania emocionálnych tráum a stresov.  Zároveň slúži na rozvíjanie mäkkých zručností pre sociálnu oblasť života u detí. Bližšie informácie si môžete prečítať na priloženom letáku, kde je uvedený taktiež aj kontakt na príslušne CPPPaP. V prípade potreby sa môžete obrátiť s prosbou o pomocou priamo na uvedený kontakt.  

          • Slávnostná imatrikulácia prvákov

          • Červená čiapočkaTri prasiatka boli témou tohtoročnej imatrikulácie prvákov. Najprv si naši prváci pozreli divadielko, ktoré im na túto tému pripravili deviataci. Prváci mali možnosť naučiť sa tancovať Belgický tanec a jednoduchú choreografiu zatancovali aj na piesne Chocolate choco chocoMacarena, všetko za pomoci deviatakov. Boli oficiálne pasovaní za prvákov našej školy, zložili Sľub prváka a dostali aj sladké prekvapenie. Žiaci 9. A a 9. B spolu s ich triednymi učiteľmi Mgr. Ivanou Ujhelyiovou a PaedDr. Martinom Magyarom, MBA a v spolupráci s Mgr. Katarínou Dzivákovou pre prvákov pripravili rôzne stanovištia zamerané na kreativitu, pohyb a logické myslenie. Všetci sa tešíme z našich šikovných prvákov !

          • Spoločenské hry s rodičmi v II. A

          • Dňa 10. novembra 2022 pripravili žiaci II. A triedy s triednou učiteľkou Mgr. Danielou Jenčovou pre svojich rodičov triednu akciu pod názvom „Spoločenské hry s rodičmi“. Na začiatku akcie triedna učiteľka Mgr. Daniela Jenčová privítala všetkých prítomných. Niektorí žiaci vo svojej kultúrnej vložke predstavili svojim rodičom, vlastné tanečné kreácie a spev. Za snahu ich mamičky odmenili hlasným potleskom a sladkou odmenou. Následne v časti spoločenské hry sa rodičia plne venovali svojim deťom. Po vydarených spoločenských aktivitách všetci odchádzali domov spokojní a usmievaví. Veríme, že si to o rok znova zopakujeme.

          • Šiestaci boli na exkurzii v Košiciach a Prešove

          • Dňa 10. novembra 2022 sa žiaci šiestych ročníkov pod vedením pani učiteľky Sotákovej a Gedorovej zúčastnili Exkurzie v Košiciach a v Prešove. Najprv žiaci navštívili Botanickú záhradu v Košiciach, kde mali možnosť vidieť široké spektrum rastlín, ktoré pochádzajú z rozličných kútov sveta. Zaujímavý bol pre nich výklad včelárov, ochutnávka medov a možnosť vyskúšať si tvorbu vosku. Druhá časť exkurzie patrila návšteve Planetária a hvezdárne v Prešove, kde absolvovali prednášku o Slnečnej sústave a mali možnosť lepšie spoznať hviezdnu oblohu formou audiovizuálnej projekcie v kupole planetária.

          • Jesenné metamorfózy v školskom klube detí

          • Snáď najkrajšie na jeseni je to neuveriteľné spestrenie listov. Stromy sa obliekajú do rôznych farieb. My sme sa z nazberaného lístia pokúsili vytvoriť rôzne obrazce. Šikovné ruky našich detí stvorili krásnu mandalu.

          • Nielen o „fake news“ s redaktorkou Rádia Regina.

          • Stretnutie žiakov deviateho ročníka na hodine Občianskej náuky s redaktorkou Rádia Regina Východ Líviou Godovou prinieslo mnoho cenných informácií v oblasti médií. Názornou prezentáciou a pomocou rôznych novinových výtlačkov žiakom porozprávala o význame, delení a formách médií, tiež o tom, ako rozpoznať hoaxy od pravdivej informácie.

          • Boli sme na exkurzii v Londýne

          • Posledný deň bol pokračovaním prehliadky pamiatok Londýna, kde sme si pozreli London Bridge, mrakodrap The Shard, HMS Belfast, prešli sme sa po presklenej podlahe Tower Bridge s výhľadom na Temžu a pokračovali návštevou hradu Tower of London vrátane prehliadky korunovačných klenotov a stretnutia s Beefeatermi. Po tejto prehliadke sme sa presunuli na známu Oxford Street, kde si mnohí z nás prišli na svoje, pretože nasledoval posledný rozchod pred odchodom domov. Dokúpili sme suveníry, darčeky a spokojní zhodnotili, že sa sem chceme ešte vrátiť. Aj napriek náročnému programu boli naši žiaci úžasní a verím, že majú nezabudnuteľné zážitky, ktoré ich povzbudia do ďalšieho vzdelávania a cestovania. Na všetkých sme veľmi hrdí, pretože sa nestratili a anglické rodiny nešetrili chválou na ich správanie, komunikatívnosť a vystupovanie.

          • Boli sme na exkurzii v Londýne

          • Na tretí deň sa všetci tešili najviac, keďže sme navštívili Warner Bross Studio, miesto, kde sa natáčal Harry Potter. Náš ranný vstup sa oplatil, lebo sme boli všade medzi prvými a užili si skoro prázdne štúdio. Prehliadka začala v kine krátkym filmom. Potom sme sa už dostali k samotnému otvoreniu dverí do Veľkej sály. Odtiaľto sme už pokračovali sami a užívali sme si čary, mágiu a kúzla. Prechádzali sme jednotlivými časťami, kde sme si mohli pozrieť kostýmy, všetky rekvizity, prútiky, dom Dudleyovcov, Snapeovo laboratórium, filmové triky, masky, obrovskú maketu Rokfortu, dať si ďatelinové pivo a veľa veľa ďalšieho. Magická atmosféra bola všade naokolo. Neponáhľajte sa, vychutnávajte...hovorila nám pani učiteľka.

            Celá prehliadka nám trvala asi 3 hodiny. Na konci prehliadky nás čakal obchod so suvenírmi, kde sme si nakúpili prútiky, prívesky, hrnčeky a veľa veľa ďalších krásnych vecí napr. fazuľky všetkých chutí a iné mňamky V poobedňajších hodinách sme navštívili Oxford, ktorý je ďalšou pastvou pre fanúšikov Harryho Pottera. V Christ Church College sa nachádza veľká jedáleň, ktorá je takmer vernou kópiou miestnosti, v ktorej sa združujú študenti na Rokforte. Dobre známe vám bude aj schodisko, ktoré poslúžilo na filmovanie niektorých scén z chodieb magického zámku. V Oxforde sa nachádza tiež Bodleianova knižnica, ktorá vyzerá rovnako ako študovňa v čarodejníckej škole. Doobjednaním digital guides sme si vypočuli veľa zaujímavostí, ktoré by sme sa inak nedozvedeli aj o štúdiou na tejto úžasnej škole. Z Oxfordu sme sa zase presunuli do „našich rodín“.

          • Boli sme na exkurzii v Londýne

          • V polovici októbra sa 43 žiakov a 3 vyučujúce našej školy vybrali navštíviť jedno z najväčších turistických lákadiel v Európe – hlavné mesto Veľkej Británie Londýn. Prvý deň sme strávili cestovaním v autobuse, ktorý niektorí strávili spánkom, iní ťukaním do mobilov. Cesta bola dlhá a vyčerpávajúca, ale vďaka dobrej nálade ubehla relatívne rýchlo. Mnohí si po prvýkrát vyskúšali aj cestu trajektom z francúzskeho prístavu Calais cez La Manche do prístavu Dover vo Veľkej Británii. Na trajekte sa pre nás posunul čas o jednu hodinu späť, do Londýna sme preto došli skoro ráno a druhý deň sme začali pešou prehliadkou so sprievodcom. V hlavnom meste na nás čakal celkom nabitý "historický" program: jazda metrom k sídlu parlamentu Westminsterský palác a Big Ben, korunovačná katedrála Westminster Abbey v úžasnom gotickom šate, nakuknutie na 10 Downing Street cez kovovú vstupnú bránu. V St. James’s Park sme nakŕmili kačky, labute a videli mnoho ďalších zvierat, nasledoval pohľad na najväčšiu kráľovskú pracovňu na svete Buckinghamský Palác, sídlo zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. a akurát striedajúce sa stráže. Nasledoval presun k Piccadilly Circus, Soho, China Town, Leicester Square, kde sme mali prvýkrát rozchod, čo mnohí využili na návštevy obchodov alebo sledovali pouličný život, kde bolo množstvo pouličných umelcov, ktorí nás udivovali svojim umením. Keďže sme mali výborného sprievodcu, zostal čas na úžasnú prehliadku National Gallery, kde sme videli diela známych maliarov, Trafalgar Square so stĺpom pripomínajúcim Nelsonovo víťazstvo nad napoleonskými vojskami a následne sme prešli cez Golden Jubilee Bridge k London Eye a zažili jazdu na obrovskom vyhliadkovom kolese s prekrásnym výhľadom do 60 km. Nasledoval presun metrom k O2 Aréne a vo večerných hodinách ubytovanie v rodinách v okolí Londýna. Treba povedať, že je to celkom adrenalínový zážitok - byť ubytovaný v rodine, ale kto vyjde zo svojej komfortnej zóny, bude bohatší prinajmenšom o nevšednú skúsenosť - tak to bolo aj v tomto prípade. Bol to kultúrny šok v každom slova zmysle (malý či veľký). Rodiny boli rôznorodé, očakávania a realita niekedy tiež a ráno v autobuse bolo zaujímavé počúvať rozhovory o zážitkoch.

          • Medzinárodný deň školských knižníc - 24. október 2022

          • Téma: „Ako máme radi našu školskú knižnicu.“

                Každoročne je štvrtý pondelok v októbri venovaný knihe. Tento deň si rôznymi aktivitami pripomenuli aj žiaci 1. - 4. ročníka. Na začiatku hodiny si pustili prezentáciu, ktorá bola venovaná knihe a jej dôležitosti pre človeka. V niektorých triedach boli burzy kníh, kde si žiaci vymieňali knihy. V každej triede sa čítalo a tvorilo. Hlavným cieľom bolo vytvoriť plagát s rozprávkovými postavami a vymyslieť krátky text alebo hádanku k danej postave. Prváci a druháci mali poskladať puzzle rozprávky o Troch prasiatkach a Vlk a sedem kozliatok. Tretiaci a štvrtáci tvorili  krátke hádanky alebo texty k svojim obľúbeným  rozprávkam. Krásne vytvorené plagáty zdobia steny našej školy vo vestibule. Deň strávený s rozprávkou bol tvorivý a príjemný.