• Oznam o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Obchodná 5, Sečovce oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. udeľuje žiakom riaditeľské voľno na deň 22. december 2023 (piatok) z organizačných dôvodov.

          • Medovníčky, láskou maľované

          • K Vianociam neodmysliteľne patria krásne vyzdobené medovníky, ktoré sú aj v dnešnej dobe nádhernou dekoráciou vianočného stola. A keď sú vyzdobené vlastnoručne prinesú oveľa viac radosti. Túto krásnu tradíciu si pripomenuli aj žiaci IV.C triedy, ktorí sa 8. decembra 2023 stretli s rodičmi a spoločne si vychutnali krásnu predvianočnú atmosféru. V úvode žiaci prítomných prekvapili vianočným vystúpením, v ktorom nechýbalo čarovanie, vinšovanie kolied, spev vianočných piesni... Potom spoločne zdobili pripravené medovníčky. Do svojej tvorby dávali rodičia a deti celé svoje srdce a veľa fantázie. Pri práci si pochutnali na chutnom občerstvení, ktoré pre nich pripravili rodičia. Domov neodišli naprázdno, odniesli si vlastnoručne vyzdobené medovníčky a kúsok čarovnej atmosféry blížiacich sa Vianoc.

          • Týždeň zdravej výživy


          • Správna výživa veľmi ovplyvňuje stav imunitného systému. V našej škole sme na posilnenie imunitného systému žiakov v jesennom období v týždni od 27. novembra 2023 – 01. decembra 2023 ponúkali žiakom zdravú desiatu, pripravenú v školskej jedálni. Ako žiakom desiata chutila?


            1. Detská krupica s čokoládovou posýpkou, ovocný džús, jablko – 302 kusov
            2. Čokoládový puding s piškótami, pomarančový džús, banán – 253 kusov
            3. Krajec chleba s vajíčkovou nátierkou, krabičkové mlieko, cereálna tyčinka –
            191kusov
            4. Cereálna bagetka so šunkovou penou, šalátovým listom, mandarínka, jablkový džús
            – 189 kusov
            5. Lupačka, ovocný jogurt, karamelové mlieko – 152 kusov
            Spolu bolo predaných 1087 kusov desiat. Najväčší záujem žiakov bol o detskú krupicu s čokoládovou posýpkou a čokoládový puding s piškótami.


            Sme veľmi radi, že po trojročnej prestávke z dôvodu pandémie sme opäť oživili túto tradíciu. Za prípravu chutných a zdravých desiat srdečne ďakujeme vedúcej školskej jedálne Irenke Hankoščákovej a našim tetám kuchárkam. 

          • Adventný veniec

          • Jedna z úloh nášho adventného kalendára bolo vytvoriť najzaujímavejší adventný veniec. Naši šikovní žiaci vytvorili krásne adventné vence, ktoré teraz zdobia jednotlivé triedy. Ďakujeme všetkým zúčastnením! Váš žiacky parlament!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Už 5. rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti seniorom. Tento rok sa nám podarilo naplniť krásnych 66 krabíc, za ktoré všetkým zo srdca v mene seniorov

                                                                       ĎAKUJEME!

          • Mikulášske prekvapenie z Austrálie

          • Tento rok nám Mikuláš pripravil malé prekvapenie a našu školu navštívila šestnásť ročná  Tamia Richardson z Melbourne , Austrália. Žiakom porozprávala o živote tínedžerov a popísala im školský vzdelávací systém v Austrálii.

          • Medovníčky sladké máme, do bruška ich rýchlo dáme

          • Vôňa čerstvo upečených perníkov a tradícia zdobenia perníkov patrí na Slovensku neodmysliteľne k Vianociam. Aj tento rok možnosť vyskúšať, ako krásne vyzdobiť vianočné perníky, si nenechali ujsť žiaci IV.B, ktorí sa stretli 7. decembra 2023 na tvorivej dielni zdobenia perníkov. Pri ich zdobení všetci preukázali  veľkú trpezlivosť, šikovnosť a kreativitu. Ručne maľované perníky potešili nielen oči, ale aj chuťové poháriky. K príjemnej vianočnej  atmosfére prispeli žiaci vzájomnými rozhovormi a spevom kolied.

          • Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III

          • KÓD PROJEKTU: 401402DLC8

            VÝZVA / KÓD VÝZVY: PODPORA POMÁHAJÚCICH PROFESIÍ (POP3) PSK-MSVVS-001-2023-NP-ESF+

            POUŽITÝ SYSTÉM FINANCOVANIA: Zálohové platby, refundácia a ich kombinácia

            DOBA REAh6ZÁCIE PROJEKTU: 9 / 2023 - 12 / 2026

            Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III je projekt reah6zovaný na Základnej škole Obchodná 5, Sečovce od septembra 2023 do decembra 2026.

            Špecifické ciele

            ESO 4.5. Zvýšenie kvaliy, inklúzivnosti a účinnosti systémov vzdelávania a odbornej prípravy, ako aj ich relevantnosti z hľadiska trhu práceokrem inéhoprostredníctvom potvrdzovania vyýsledkov neformálneho vzdelávania a informálneho učenia sa s cieľom podporiť nadobúdanie kľúčových kompetencií vrátane podnikateľských a digitálnych zručností a tiež prostredníctvom podpory zavádzania systémov duálnej odbornej prípravy a učňovskej prípravy (ESF+).

            ESO 4.6. Podpora rovného prístupu, a to najmä znevýhodnených skupín, ku kvalitnému a inkluzívnemu vzdelávaniu aodbornej príprave apodporaich úspešného ukončenia, počnúc vzdelávaním a starostlivosťouv ranom detstvecez všeobecné a odborné vzdelávanie a prípravu až po terciárnu úroveň a vzdelávanie a učenie dospelýchvrátane uľahčovania vzdelávacej mobility pre všetkých a prístupnosti pre osoby so zdravotným postihnutím (ESF+).

             

          • Naši deviataci na Dni otvorených dverí na Spojenej škole v Sečovciach

          • 30. novembra 2023 naši deviataci v sprievode triednych učiteľov navštívili Spojenú školu v Sečovciach, kde sa konal DOD. Spolu s učiteľmi si prešli jednotlivé organizačné zložky školy ,a to SOŠ a gymnázium. Na šestnástich stanovištiach sa dozvedeli o živote školy, projektovej činnosti školy, videli ukážky streľby, názorné ukážky zabezpečenia miesta činu, či ukážky špeciálnej telesnej výchovy.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Drogy sú všade okolo nás. Sprevádzajú náš život od kolísky po hrob. Niektoré sú legálne, iné zakázané. Nemôžeme ich zlikvidovať, ale môžeme urobiť kroky na elimináciu ich rizík. Prvým takýmto krokom je prevencia. Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Stalo sa nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri - sa  viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú  aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

            Aj my sa snažíme v našej škole organizovať rôzne aktivity a tým priblížiť žiakom nebezpečenstvo závislostí a ukázať na zdravý spôsob života. V tomto školskom roku žiaci jednotlivých tried na 1. stupni tvorili plagáty pod názvom Abeceda zdravia, ktoré sú vystavené vo vestibule školy. V dňoch 22. 11. 2023 a 23. 11. 2023 boli uskutočnené besedy so žiakmi štvrtých ročníkov pod vedením školskej psychologičky Mgr. Tamary Takáčovej.

            Na svete existuje: vanilková zmrzlina, čokoláda, kino, tanec, kamaráti, láska, lyžovanie a tisíce ďalších vecí, ktoré môžeme kvôli drogám stratiť. Vždy si môžeme vybrať, vyberme si život!

          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Dňa 24. 11. 2023 sa v Trebišove na Základnej škole M. R. Štefánika uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády na ktorej nás reprezentovali žiaci z 9.C triedy Timotej Matta a Jakub Rusnák v kategórii A (dvojice 8. a 9.ročník) a žiak 7.C triedy Samuel Devald v kategórii B (jednotlivci 5 - 7 ročník). Súťaž pozostávala z dvoch častí - vedomostného testu, v ktorom žiaci museli preukázať svoje teoretické vedomosti z rôznych oblastí techniky a praktickej časti, v ktorej bolo potrebné na základe technického výkresu zhotoviť predpísaný výrobok v stanovenom čase.  V silnej konkurencii sa naši žiaci umiestnili v oboch kategóriách na pódiových miestach. V kategórii B (jednotlivci 5-7.ročník) sa Samuel Devald umiestnil na 3. mieste a v kategórii A (dvojice 8. a 9. ročník) naša dvojica Timotej Matta a Jakub Rusnák obsadili najvyššiu priečku (1. miesto) a postupujú na krajské kolo do Košíc. Reprezentantom srdečne blahoželáme a postupujúcim  držíme palce na krajskom kole.