• Deň Zeme 2023 - 1. stupeň

          • Piatok 21. apríl 2023 nebol pre žiakov našej školy klasickým vyučovacím dňom. V tento deň sme sa zapojili do akcií pri príležitosti Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Sečovce. Žiaci 1. stupňa sa na prvých dvoch vyučovacích hodinách venovali triednym aktivitám pod vedením svojich triednych učiteliek – využili pekné počasie a kreslili kriedou na chodník pred hlavným vchodom do školy a pred budovou školy. Na 3. a 4. vyučovacej hodine priložili ruku k dielu a podieľali sa na skrášľovaní areálu školy: zbierali rôzne odpadky, kamienky a konáre. Domov odchádzali s pocitom dobre vykonanej práce.

          • Tretiaci absolvovali plavecký výcvik

          • Druhá skupina, 26 žiakov 3. ročníka /15 žiakov z III.A, 9 žiakov z III.B a 2 žiaci z III.C/, absolvovala základný plavecký výcvik na plavárni ZŠ Gorkého, v Trebišove v dvoch termínoch: od 3. apríla 2023  do 5. apríla 2023 a od 13. apríla 2023 do 14. apríla 2023, spolu v trvaní 20 vyučovacích hodín.

            Plavecký výcvik žiakov prebiehal vo viacerých skupinách podľa úrovne plaveckých zručnosti. Inštruktormi plávania tejto skupiny tretiakov boli Mgr. Marta Kačuňová a Mgr. Valentín Kožuch. O zdravie žiakov sa starala pani Magdaléna Jeváková, pedagogický dozor vykonávali triedne učiteľky Mgr. Dagmar Puškášová a Mgr. Dana Hruškociová.

            Cieľom plaveckého výcviku bolo, aby žiaci získali základné plavecké zručnosti vo vzťahu k plaveckej technike. Správna práca nôh, zvládnutie hrubej techniky práce paží, súhra plávania s dýchaním, preplávanie dĺžky bazéna jedným spôsobom, skákanie do vody. Cieľ bol zvládnutý u všetkých žiakov. Veľkou úspešnosťou bolo, že bojazliví žiaci prekonali strach z vody a získali kladný vzťah k plávaniu.

            Na záver plaveckého výcviku absolvovali žiaci súťaž, za ktorú boli odmenení diplomom a vecnými cenami.  Všetci žiaci získali „Mokrý diplom“ a sladkú odmenu.  Celkovo absolvovalo základný plavecký výcvik 49 žiakov 3. ročníka. V priebehu výcviku nedošlo k žiadnemu úrazu. K bezproblémovému priebehu prispelo vzorné správanie a disciplína žiakov. Žiakom prajeme, aby v budúcnosti mali čo najviac príležitosti svoje nadobudnuté plavecké zručnosti rozvíjať a prehlbovať.

          • Deň Zeme 2023 - 2. stupeň

          • Piatok 21. apríl 2023 nebol pre žiakov našej školy klasickým vyučovacím dňom. V tento deň sme sa zapojili do akcií pri príležitosti Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Sečovce. Žiaci druhého stupňa boli v tento deň aktívni. Na prvých dvoch hodinách spolu s triednymi učiteľkami a učiteľmi sa venovali rôznym aktivitám – kreslili plagáty ku Dňu Zeme, sledovali v triedach filmy s ekologickou tematikou. Počas 3. a 4. vyučovacej hodiny sa spolu so svojimi triednymi učiteľkami a učiteľmi rozbehli do mesta a skrášľovali mestské prostredie.

          • Boli sme v múzeu v Michalovciach

          • V mesiaci marec sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili exkurzie v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Absolvovali prehliadku kaštieľa a vyskúšali si rôzne aktivity v tvorivých dielňach.  

          • Čo vieš o hviezdach ?

          • V mesiaci marec sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola vedomostnej súťaže " Čo vieš o hviezdach? " v Trebišove. Branislav Soták, žiak VII. C, obsadil 3. miesto a postúpil na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v apríli v Košiciach. Daniela Vasilková, žiačka VII. C, obsadila pekné 4. miesto.  

          • Tradície nás tešia

          • Žiaci z I. C si predveľkonočné obdobie vychutnali v tvorivých dielňach. S príchodom jari si pripomenuli  zvyky  v našom meste i okolitých dedinách. Prútené výrobky i kraslice nakúpili  na výstave v meste a pokračovali v triede. Strihali, kreslili, lepili a šikovné dievčatá viazali mašličky. Najväčší úspech  mala servítková technika. Odmenou bola výslužka, ktorú si odniesli domov. Po prázdninách sa spoločne podelili o nové zážitky z tradičnej oblievačky z Veľkonočného pondelka. Zistili sme, že tradície nás tešia.

          • Slávnostný zápis do mestskej knižnice - III. B

          • Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Čítanie kníh pomáha rozširovať si slovnú zásobu a rozvíjať komunikačné schopnosti človeka. Tieto vlastnosti sú v každodennom živote veľmi dôležité. Kniha poskytuje i úžasný spôsob ako sa odreagovať od denno-denného stresu a napätia.

            Dňa 19. marca 2023 sa žiaci III.B slávnostne zapísali do Mestskej knižnice Sečovce. V knižnici na nich čakala milá teta knihovníčka pani Diana Dobranská so slávnostným programom. V úvode priblížila žiakom prostredie knižnice, pravidlá požičiavania kníh a šetrného zaobchádzania s knihou. Svoju úroveň čitateľskej gramotnosti jednotliví žiaci prezentovali hlasným čítaním neznámeho textu z knihy Barborkino kino a odpoveďou na otázky, zamerané na porozumenie prečítaného textu. Potom nasledovalo symbolické pasovanie za čitateľov, pri ktorom žiaci sľubovali, že budú čítať. Odtlačkom prsta a svojím podpisom svoj sľub slávnostne potvrdili. Pre každého tretiaka pripravila teta knihovníčka čitateľský preukaz a malý darček. Do školy sa tretiaci vracali s prvou knihou, ktorú si v mestskej knižnici vybrali sami podľa toho, čo radi čítajú.

          • Náramky priateľstva

          • K tomu, aby sa z ľudí stali priatelia netreba veľa, stačí začať milým slovom a úsmevom. Posledný februárový týždeň sme si pripomenuli Medzinárodný týždeň priateľstva. Naše priateľstva sme posilnili výrobou náramkov..

          • Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2023 / 2024

          • V dňoch 1. - 2. apríla 2023 sa na našej škole konal slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2023 / 2024. Ako deti, tak aj my učitelia sme sa tešili, keď sme videli radostné a usmiate detské tváričky. Školou ich sprevádzali rozprávkové postavičky, ktoré im pomáhali plniť úlohy. V závere, po splnení všetkých úloh, čakala na deti sladká odmena. Veríme, že deťom tento deň ostane dlho v pamäti a nedočkavo budú čakať a rátať dni, kedy sa im začne ozajstná škola. Tešíme sa na Vás a ďakujeme za prejavenú dôveru zápisom Vašich detí na našu školu!

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 23. marca 2023 sa v našej škole uskutočnil „Deň otvorených dverí“, na ktorom sme privítali budúcich prváčikov s rodičmi. V úvode p. riaditeľ Mgr. Daniel Szilágyi prezentoval zameranie, výchovno-vzdelávaciu činnosť a úspechy školy. Počas tohto dňa deti so svojimi rodičmi mali možnosť prezrieť si priestory školy. Nahliadli na vyučovacie hodiny: Slovenský jazyk, Matematika, Prvouka, Chémia, Biológia, Fyzika a Telesná výchova. Po krásnom a aktívnom dopoludní deti odchádzali plné zážitkov a dojmov z „veľkej školy“.

          • Svetový deň vody

          • Voda ... každodenne nám preteká pomedzi prsty ... každodenne jej striebristé kvapky stekajú nevyužite v tenších, či hrubších pramienkoch ... a my si ani neuvedomujeme, aké dôležité je jej poslanie v živote človeka. Dňa 22. marca si verejnosť pravidelne pripomína Svetový deň vody. Tento rok sa niesol v znamení témy o urýchlení zmien k vyriešeniu krízy vody a hygieny. Celosvetová kampaň s heslom “Be the change” „Buď zmenou“ motivuje ľudí, aby začali konať a aby začali od seba.

            V našej škole sme pre žiakov 1. stupňa pripravili „VODNÝ BAR“, v ktorom sme ponúkali ochutnávku vody z vodovodu a minerálnych vôd. Žiaci v daný deň prišli oblečení v modrom, vo farbe, ktorá symbolizuje vodu. Svoje predstavy o šetrení vody žiaci jednotlivých tried kreslili a písali do papierových kvapiek. Tieto kvapky sú nainštalované vo vestibule školy. Nezabudnime, že čistá voda je prvý liek na svete.

          • Ponožková výzva

          • V utorok 21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť týmto ľuďom, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti. Preto sme sa rozhodli zapojiť do tejto výzvy aj našu školu. Deti a zamestnanci našej školy ukázali svoje originálne ponožky a spoločne prejavili solidaritu ľuďom s Downovým syndrómom a ich rodinám. Ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí sa do výzvy zapojili týmto jednoduchým gestom - rozdielnymi ponožkami, čím vyjadrili akceptáciu, že inakosť je normálna a patrí do nášho života.

          • Divadelné predstavenie Medovníkový domček

          • 4. marec 2023 bol pre 225 žiakov 1. stupňa výnimočný. Zúčastnili sa divadelného predstavenia v DJZ v Prešove pod názvom Medovníkový domček. Táto rozprávka bola spracovaná netradične. Známu rozprávku bratov Grimmovcov poplietol žiak Florián. A tak o vtipné momenty v predstavení nebola núdza. Herci zaujali malých divákov svojimi hereckými, ale aj speváckymi výkonmi, ktoré deti odmenili potleskom. Z divadla všetci odchádzali spokojní a dobre naladení.

            

          • MAREC - MESIAC KNÍH

          • Keďže je MAREC - MESIAC KNÍH ani žiaci II. A nezaháľali a pod vedením triednej učiteľky. Mgr. Daniely Jenčovej si v triede porozprávali o obľúbených knihách, ktoré prečítali alebo čítajú. Väčšinou to boli knihy od zahraničných autorov. Najviac bol zastúpený žáner rozprávok. Čas nám pri dobrých knihách veľmi rýchlo ubehol. Verím, že aj o rok si podobnú akciu zopakujeme.