• Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023

          • Milí rodičia, zamestnanci a milé deti, na našej škole bude dňa 17. mája 2023 prebiehať zbierka MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2023. Zbierka je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Na svete sú milióny detí, ktoré sa trápia a aj my môžeme byť ich nádejou. UNICEF je jednou z najvýznamnejších humanitárnych organizácií na svete, ktorá pomáha deťom v núdzi už od roku 1946. Pracovníci pracujú deň čo deň, aby pomohli prežiť deťom, ktoré sa ocitli v núdzi. Počas týchto ťažkých chvíľ stoja odborné tímy pri deťoch a prinášajú im pomoc prostredníctvom programov psychosociálnej pomoci. Ochraňujú ich práva, zabezpečujú pre ne vodu, jedlo, strechu nad hlavou, lieky, vzdelanie, aby dostali šancu naplniť svoj potenciál. Pomôcť môžeme aj my. Aj malý príspevok do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomáha vrátiť deťom na tváričky úsmev.  

            Ako môžem podporiť zbierku Modrý gombík ? 

            Dobrovoľná zbierka bude na našej škole, Obchodná 5 Sečovce, prebiehať v stredu 17. mája 2023. Zbierka je dobrovoľná. Je na vás, či sa do zbierky zapojíte a akou sumou prispejete. Zbierka sa bude konať v priestoroch našej školy. Finančne môžete prispieť do pokladnice, s ktorou budú chodiť poverení žiaci v modrých tričkách s logom Modrý gombík. Podporiť zbierku môžete taktiež aj na stránke www.modrygombik.sk Za akúkoľvek pomoc od Vás vopred ďakujeme.  

          • Skáčeme pre zdravie

          • Radi športujete? Zvládnete niekoľko preskokov cez švihadlo? Tak príďte medzi nás a urobte niečo pre svoje zdravie. V tomto školskom roku organizujeme  7. ročník súťaže Skáčeme pre zdravie dňa 17. mája 2023 o 13.00 hod.. Prihlásiť sa môžete do 16. mája 2023 u svojho triedneho učiteľa.

          • Zelená je tráva, futbal to je hra ...

          • Dňa 18. apríla 2023 sa na futbalovom ihrisku Slavoj Trebišov uskutočnilo okresné kolo Školský pohár SFZ  malom futbale mladších žiačok. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev a naše žiačky sa umiestnili na peknom 3. mieste s rovnakým počtom bodov ako víťaz, v náš neprospech rozhodlo skóre zo vzájomných zápasov družstiev na 1. až 3. mieste. Srdečne blahoželáme!

            Dňa 3. 5. 2023 sa na futbalovom ihrisku Slavoj Trebišov uskutočnilo okresné kolo v malom futbale zmiešaných družstiev  Mc Donald´s Cup žiakov 1. - 4. ročníka Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev a naši žiaci sa umiestnili na peknom 2. mieste. Odmenou im bola spoločná fotografia s hráčmi II. ligového Slavoja Trebišov. Srdečne blahoželáme!

          • Stavanie mája v ŠKD

          • Mesiac máj sa spája s láskou. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Máj je niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou ide o jedľu, smrek alebo brezu. Táto tradícia bola sprevádzaná spevom a tancom, ktorý oslavoval nielen zrod novej lásky, ale aj definitívne víťazstvo jari nad zimou. Hovorí sa, že iný kraj, iný mrav, a preto sa táto tradícia líšila v každom kúte Slovenska. Všade však bola májová tradícia spojená s bujarou oslavou, takzvaným majálesom.

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Každoročne si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Je to deň venovaný Zemi. S deťmi sme sa rozprávali o tom, aký vplyv majú ľudia na životné prostredie, ako aj o možných riešeniach, ako zabrániť znečisteniu. Naša planéta je na tom zle, ale ak každý začne malou troškou, či vo väčšej miere podnikať  aktivity na jej udržanie a záchranu, určite je to lepšie ako nerobiť nič. Ďakujeme

          • Medzinárodný deň mlieka

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka ponúkame žiakom školy na deň 16. mája 2023 objednávku mliečnej desiaty:

            1. Mliečnu krupičku  - príchuť jablčno-banánové pyré, cena 0,90€

            2. Mliečnu krupičku  - príchuť jablčno-jahodové pyré, cena 0,90€

            Záujem je potrebné nahlásiť triednemu učiteľovi najneskôr do 9. mája 2023.

          • Slávik Slovenska 2023 - školské kolo

          • V dňoch 19. apríla a 24. apríla 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. V I. kategórii (1. - 3. roč.) sa zúčastnilo jedenásť súťažiacich. Do poroty nám ako predsedníčka opakovane prijala pozvanie p. Mgr. M. Lehončáková, p. V. Benedeková, ktorá vedie DFS Pávička v Sečovciach, a pani zástupkyňa Mgr. Ľubomíra Vargová. Naša odborná porota vyzdvihla snaživosť všetkých účinkujúcich. Pani predsedníčka zhodnotila všetky pozitíva a negatíva súťažiacich, a aj to, v čom sa majú zlepšiť. Porota rozhodla nasledovne: I. miesto získala žiačka III. A triedy Veronika Chromišinová pod vedením Mgr. Dagmar Puškášovej. II. miesto získala žiačka II. A triedy Anna Benedeková pod vedením Mgr. Daniely Jenčovej a dve tretie miesta získali Sára Sokoliová z III. A a žiačka II. C triedy Slávka Jenčíková. Ostatní účinkujúci boli v zastúpení z tried I. C, II. C a III. B. Pre II. kategóriu (4. a 5.roč) a III. kategóriu (7. - 9. roč.) porotu tvorili: PaedDr. Jaroslava Ihnátová ako predsedníčka poroty, Mgr. Lenka Lecáková a RNDr. Anna Mražíková, PhD. V II. kategórii získali I. miesto Jakub Korytko (V. C), II. miesto Marek Čirip (V. C), III. miesto Timea Antolíková zo IV. C triedy. Za III. kategóriu súťažili Adam Korytko zo VII. C triedy, ktorý sa umiestnil na I. miesteII. miesto získala Timea Pavučková zo VI. A triedy. Všetkým žiakom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov aj v okresnom kole. Porote veľmi pekne ďakujeme za účasť. Veríme, že aj v budúcom roku sa stretneme v takom hojnom počte žiakov.

          • Deň Zeme 2023 - 1. stupeň

          • Piatok 21. apríl 2023 nebol pre žiakov našej školy klasickým vyučovacím dňom. V tento deň sme sa zapojili do akcií pri príležitosti Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Sečovce. Žiaci 1. stupňa sa na prvých dvoch vyučovacích hodinách venovali triednym aktivitám pod vedením svojich triednych učiteliek – využili pekné počasie a kreslili kriedou na chodník pred hlavným vchodom do školy a pred budovou školy. Na 3. a 4. vyučovacej hodine priložili ruku k dielu a podieľali sa na skrášľovaní areálu školy: zbierali rôzne odpadky, kamienky a konáre. Domov odchádzali s pocitom dobre vykonanej práce.

          • Tretiaci absolvovali plavecký výcvik

          • Druhá skupina, 26 žiakov 3. ročníka /15 žiakov z III.A, 9 žiakov z III.B a 2 žiaci z III.C/, absolvovala základný plavecký výcvik na plavárni ZŠ Gorkého, v Trebišove v dvoch termínoch: od 3. apríla 2023  do 5. apríla 2023 a od 13. apríla 2023 do 14. apríla 2023, spolu v trvaní 20 vyučovacích hodín.

            Plavecký výcvik žiakov prebiehal vo viacerých skupinách podľa úrovne plaveckých zručnosti. Inštruktormi plávania tejto skupiny tretiakov boli Mgr. Marta Kačuňová a Mgr. Valentín Kožuch. O zdravie žiakov sa starala pani Magdaléna Jeváková, pedagogický dozor vykonávali triedne učiteľky Mgr. Dagmar Puškášová a Mgr. Dana Hruškociová.

            Cieľom plaveckého výcviku bolo, aby žiaci získali základné plavecké zručnosti vo vzťahu k plaveckej technike. Správna práca nôh, zvládnutie hrubej techniky práce paží, súhra plávania s dýchaním, preplávanie dĺžky bazéna jedným spôsobom, skákanie do vody. Cieľ bol zvládnutý u všetkých žiakov. Veľkou úspešnosťou bolo, že bojazliví žiaci prekonali strach z vody a získali kladný vzťah k plávaniu.

            Na záver plaveckého výcviku absolvovali žiaci súťaž, za ktorú boli odmenení diplomom a vecnými cenami.  Všetci žiaci získali „Mokrý diplom“ a sladkú odmenu.  Celkovo absolvovalo základný plavecký výcvik 49 žiakov 3. ročníka. V priebehu výcviku nedošlo k žiadnemu úrazu. K bezproblémovému priebehu prispelo vzorné správanie a disciplína žiakov. Žiakom prajeme, aby v budúcnosti mali čo najviac príležitosti svoje nadobudnuté plavecké zručnosti rozvíjať a prehlbovať.

          • Deň Zeme 2023 - 2. stupeň

          • Piatok 21. apríl 2023 nebol pre žiakov našej školy klasickým vyučovacím dňom. V tento deň sme sa zapojili do akcií pri príležitosti Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Sečovce. Žiaci druhého stupňa boli v tento deň aktívni. Na prvých dvoch hodinách spolu s triednymi učiteľkami a učiteľmi sa venovali rôznym aktivitám – kreslili plagáty ku Dňu Zeme, sledovali v triedach filmy s ekologickou tematikou. Počas 3. a 4. vyučovacej hodiny sa spolu so svojimi triednymi učiteľkami a učiteľmi rozbehli do mesta a skrášľovali mestské prostredie.

          • Boli sme v múzeu v Michalovciach

          • V mesiaci marec sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili exkurzie v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Absolvovali prehliadku kaštieľa a vyskúšali si rôzne aktivity v tvorivých dielňach.  

          • Čo vieš o hviezdach ?

          • V mesiaci marec sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola vedomostnej súťaže " Čo vieš o hviezdach? " v Trebišove. Branislav Soták, žiak VII. C, obsadil 3. miesto a postúpil na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v apríli v Košiciach. Daniela Vasilková, žiačka VII. C, obsadila pekné 4. miesto.  

          • Tradície nás tešia

          • Žiaci z I. C si predveľkonočné obdobie vychutnali v tvorivých dielňach. S príchodom jari si pripomenuli  zvyky  v našom meste i okolitých dedinách. Prútené výrobky i kraslice nakúpili  na výstave v meste a pokračovali v triede. Strihali, kreslili, lepili a šikovné dievčatá viazali mašličky. Najväčší úspech  mala servítková technika. Odmenou bola výslužka, ktorú si odniesli domov. Po prázdninách sa spoločne podelili o nové zážitky z tradičnej oblievačky z Veľkonočného pondelka. Zistili sme, že tradície nás tešia.

          • Slávnostný zápis do mestskej knižnice - III. B

          • Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Čítanie kníh pomáha rozširovať si slovnú zásobu a rozvíjať komunikačné schopnosti človeka. Tieto vlastnosti sú v každodennom živote veľmi dôležité. Kniha poskytuje i úžasný spôsob ako sa odreagovať od denno-denného stresu a napätia.

            Dňa 19. marca 2023 sa žiaci III.B slávnostne zapísali do Mestskej knižnice Sečovce. V knižnici na nich čakala milá teta knihovníčka pani Diana Dobranská so slávnostným programom. V úvode priblížila žiakom prostredie knižnice, pravidlá požičiavania kníh a šetrného zaobchádzania s knihou. Svoju úroveň čitateľskej gramotnosti jednotliví žiaci prezentovali hlasným čítaním neznámeho textu z knihy Barborkino kino a odpoveďou na otázky, zamerané na porozumenie prečítaného textu. Potom nasledovalo symbolické pasovanie za čitateľov, pri ktorom žiaci sľubovali, že budú čítať. Odtlačkom prsta a svojím podpisom svoj sľub slávnostne potvrdili. Pre každého tretiaka pripravila teta knihovníčka čitateľský preukaz a malý darček. Do školy sa tretiaci vracali s prvou knihou, ktorú si v mestskej knižnici vybrali sami podľa toho, čo radi čítajú.

          • Náramky priateľstva

          • K tomu, aby sa z ľudí stali priatelia netreba veľa, stačí začať milým slovom a úsmevom. Posledný februárový týždeň sme si pripomenuli Medzinárodný týždeň priateľstva. Naše priateľstva sme posilnili výrobou náramkov..

          • Žiadosť o dotáciu na obedy v školskej jedálni

          • S účinnosťou od 1. mája 2023 bude poskytovaná dotácia na stravu (tzv. obedy zadarmo) VŠETKÝM žiakom, ktorí navštevujú základnú školu (AJ S DAŇOVÝM BONUSOM A AJ BEZ DAŇOVÉHO BONUSU), ktorých zákonní zástupcovia o dotáciu požiadajú do 14. apríla 2023.

            Kto chodí na obedy, teraz vypĺňa tzv. Žiadosť (návratka), môže tak spraviť elektronicky cez Edupage - prihlásiť sa cez rodičovské konto, nájsť Žiadosti a tam potvrdiť návratku.

            Druhá možnosť je stiahnuť si Žiadosť zo stránky školy, vytlačiť, vyplniť, podpísať a doručiť pani Hankoščákovej - vedúcej školskej jedálne.

            Žiaci, ktorí doteraz na obedy nechodili, a rodič má záujem o obedy pre svoje dieťa od 1. mája 2023 vypĺňa Žiadosť a aj Prihlášku na stravovanie (zverejnená na stránke školy).

            V prípade, ak rodič dieťaťa nedoručí prihlášku na stravovanie do 14. apríla 2023, nebude možné poskytovať dotáciu na stravu na dieťa, až kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada.  (tá bude priznaná až od septembra).