• Boli sme na futbalovom zápase Slovana Bratislava

          • Vo štvrtok 9. novenbra 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili futbalového zápasu Európskej konferenčnej ligy medzi Slovanom Bratislava a francúzským klubom OSC Lille. Po dlhej ceste autobusom si žiaci vychutnali krásnu futbalovú atmosféru zaplneného futbalového štadióna na Tehelnom poli v Bratislave. Domov sa po remíze vracali spokojní a plní pekných futbalových zážitkov.

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu tekvicu

          • Aj tento školský rok sa uskutočnila súťaž o najkrajšie zdobenú(vyrezávanú) tekvicu. Ako každý rok, aj teraz bolo pre nás náročné vybrať tie najkrajšie. Po dlhom vyberaní sme nakoniec vybrali víťazov: 

             

            1. miesto: Sočovka Pavol, 6.A

            2. miesto: Bašistová Nikol + Saška, 2.A + 4.A

            3. miesto: Subota Darija + Marija, 4.B + 6.A

            4. miesto: Siksa Filip, 2.B

            5. miesto: Gazdová Ema, 5.B

            6. miesto: Domanič Borys, 3.B

            7. miesto: Rozman Sebastián + René, 3.C + 6.C

            8. miesto: Nízky Boris, 2.B

            9. miesto: Gerdová Rebeka, 4.A

             

            Víťazom srdečne blahoželáme!

          • Halloween 2023

          •      Tradične ako každý rok sa  na našej škole v rámci výučby anglického jazyka konala akcia Halloween. V rámci zvykov danej krajiny si žiaci obliekli kostýmy a vyrábali masky. Žiaci si mohli užiť rôzne súťaže, vyrobiť si rôzne predmety súvisiace s danou témou a ochutnávať špeciality a dobroty, ktoré ich mamky s láskou prichystali. Týmto sa chceme veľmi pekne poďakovať každému, kto v tomto smere priložil ruku k dielu. Výsledný efekt bol úžasný, bolo sa na čo pozerať (jedli aj oči a skutočne sa fantázii medze nekládli). Žiaci strávili pekný spoločný čas, v ktorom mohli aspoň nachvíľu zažiť atmosféru sviatku inej krajiny. (krajiny, ktorej jazyk sa učím).

                 Hovorí sa, že Kelti týmto sviatkom oslavovali ukončenie leta a začiatok zimy. Bol to podľa nich sviatok, ktorým ďakovali za úrodu. Vo zvyku mali obliekať si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji.  Do Spojených štátov Halloween priniesli írski a škótski prisťahovalci, ale až po 1845 – 1846 sa z neho stala celonárodná udalosť. Okrem Ameriky našiel svoje miesto tiež v Kanade, v Austrálii, v Japonsku, na Bahamách, vo Švédsku či na Novom Zélande. V súčasnosti ide o sekulárny sviatok s karnevalovým charakterom, ktorý sa počas 90. rokov 20. storočia rýchlo rozšíril do Európy.

          • Dedko, babka, čítajme si !

          • Október je charakterizovaný  ako mesiac úcty k starším.  Aj pre našich prvákov je to samozrejmosť. Preto  si vo štvrtok 26. 10. 2023 pozvali do 1.  triedy svojich starých rodičov. Žiaci predviedli svoje  pokroky v učení, a prizvali svojich starkých  aj k  interaktívnej tabuli.  Okrem vrúcnych objatí, deti obdarovali starých rodičov vlastnoručne vyrobenými darčekmi. Za odmenu im zas dedkovia a babky prečítali rozprávku. Spoločné popoludnie bolo plné hudby, tanca, básničiek, poďakovaní  a dobrej nálady. 

          • Testovanie KOMPARO pre žiakov 8. a 9. ročníka

          • Dňa 9. novembra 2023 (štvrtok) sa na našej škole uskutoční cvičné testovanie KOMPARO pre žiakov 8. a 9. ročníka. Testovanie je dobrovoľné a spoplatnené, poplatok si hradia žiaci sami. Testovanie KOMPARO je vhodnou príležitosťou pre žiakov preveriť si svoje vedomosti a poznatky z predmetov ako sú slovenský jazyk a literatúra či matematika pred veľmi dôležitým TESTOVANÍM 9, ktoré ovplyvní možnosti prijatia na stredné školy. Po absolvovaní testov sa žiaci dozvedia svoje výsledky v porovnaní so zvyškom Slovenska, kde urobili chyby, aké učivo si ešte musia doštudovať. Testovanie KOMPARO zabezpečuje spoločnosť EXAM hosting, ktorá má na tento účel schválené povolenia.

          • Záložka do knihy spája školy

          • V tomto roku to bol už 14. ročník česko-slovenského projektu, do ktorého sme sa zapojili. Cieľom je nadviazanie kontaktov medzi základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Našou partnerskou školou bola Základná škola Slnečná z Námestova. Tohtoročná téma bola: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Výsledkom nášho snaženia bolo 180 záložiek, ktoré boli poslané našim kamarátom v partnerskej škole. Veríme, že prinesú radosť a potešenie.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. Je to oslava školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. 23. október 2023 bol dňom, kedy naša školská knižnica ožila čítaním knihy Kvak a Čľup sú kamaráti. Na čítanie sme si pozvali primátora PaedDr. Dominika Frajkora a riaditeľa školy Mgr. Daniela Szilágyiho .  Potešením boli aj rozprávkové bytosti Máša a medveď, ktoré navštívili každú triedu. Do našej školy prišli aj naši kamaráti zo škôlok, aby si v dramatickej triede zahrali rozprávku Snehulienka a sedem trpaslíkov. Tento deň bol plný zážitkov pre malých, ale i veľkých.

          • Besiedka pre starých rodičov

          •             Dňa 27. 10. 2023 sa uskutočnilo posedenie pri bylinkovom čaji spojené s kultúrnym programom pre starých rodičov žiakov I. B triedy. Vnúčatá potešili svojich starých rodičov pekným slovom, tančekom, piesňou a malým vlastnoručne vytvoreným darčekom. Starí rodičia si počas programu, ale i po ňom, pochutnali na malom občerstvení.

                        Po besiedke deťom „odvážny“ dedko prečítal časť rozprávky Tri prasiatka. Starší brat žiačky I. B dočítal rozprávku svojim kamarátom do konca. Piatkový podvečer patril vnúčatám a starým rodičom, ktorí si tento čas príjemne užili. Starí rodičia si pre svoje vnúčatá vždy nájdu čas, aby si ich vypočuli, zahrali sa s nimi a trpezlivo odpovedali na ich zvedavé otázky. Vedia  ich potešiť, keď sú smutné, povzbudiť, keď sa im nedarí a poradiť, keď majú problémy.

          • Beseda s policajtkou v II. A

          • V triede II.A sa uskutočnila beseda s mjr. Ing. I. Hankoščákovou s cieľom oboznámiť žiakov o práci policajtov, ale aj so správaním sa detí v rizikových situáciách a taktiež sa správať zodpovedne k svojmu zdraviu. Súčasťou besedy bola aj práca v pracovnom zošite pod názvom Póla radí deťom. V pracovnom zošite žiaci riešili rôzne životné situácie a diskutovali o svojom názore na danú tému. Beseda sa tematicky prelínala s učivom z prvouky a žiaci si osvojili a preverili svoje vedomosti hravou formou.

          • Naši deviataci navštívili Burzu informácií v Trebišove

          • Dňa 26. 10. 2023 sa naši deviataci zúčastnili Burzy informácii o stredných školách, ktorú aj tento rok organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Trebišove. Na tomto podujatí sa prezentujú stredné školy  z okresu Trebišov.  Naši žiaci tak mohli získať nové informácie, stretnúť  a spoznať študentov stredných škôl, možno svojich budúcich spolužiakov.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • 17. 10. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C, ktorej sa zúčastnili žiaci ôsmych a deviatych ročníkov. Všetci súťažiaci sa museli popasovať s troma kolami súťaže – online test, transformácia textu a rečnícky prejav. Spomedzi všetkých žiakov nakoniec zvíťazila Viktória Vargová z IX. C triedy, ktorá zároveň postupuje do okresného kola. Druhé miesto obsadila Daniela Vasilková z VIII. C triedy. Veľmi pekný výkon dosiahla aj žiačka Alžbeta Puškášová z VIII. C triedy, ktorá sa umiestnila na treťom mieste.

            Srdečne blahoželáme!

          • Mesiac úcty k starším - III. A

          • Dňa 24. 10.  2023 sa uskutočnila triedna akcia žiakov III.A triedy pod vedením triednej učiteľky Mgr. Daniely Jenčovej. Akcia bola zameraná k vyjadreniu „Úcty k starším“ v mesiaci október pod názvom „Tvoríme so starými rodičmi“. V rámci krúžku si žiaci pripravili darček pre starkých, ktorý doplnili kratučkou básničkou. Besiedku ukončili dievčatá a chlapci piesňou a tancom. Druhá časť besiedky bola zameraná na čítanie so starkými a vytváranie záložiek. Starkí a starké robili záložky pre vnukov, vnučky a naopak vnučky a vnuci robili pre svojich starých rodičov. Kreativita žiakov a starkých nemala hraníc. Každý vytváral originálne záložky. Všetci si to užívali s úsmevom na tvári. Starí rodičia z akcie odchádzali šťastní, v jednej ruke s darčekom  a v druhej s vnučkou alebo s vnukom. Verím, že aj na budúci školský rok si to zopakujeme.

          • Divadelné predstavenie Snehulienka a sedem trpaslíkov

          • Dňa 25. októbra 2023 sa všetci prváci zúčastnili divadelného predstavenia Snehulienka a sedem trpaslíkov v Spojenej škole v Sečovciach. Pod vedením Mgr. Dominiky Bašárovej naštudovali divadelné predstavenie žiaci V. O triedy. Prváci so zatajeným dychom sledovali rozprávku. Výkony hercov odmenili potleskom. Divadelné predstavenie bolo pre prvákov zaujímavým spestrením dopoludnia.

          • Divadlo "O zlatom vajíčku" pre Školský klub detí

          • V piatok 20. októbra 2023, deťom v našom školskom klube spríjemnili popoludnie herci z Prešova, prišli za nami do Sečoviec zahrali nám divadielko O Zlatom vajíčku , na Spojenej škole na ulici Kollárovej, ktorá nám prepožičala svoje priestory, za čo sme vedeniu školy nesmierne vďační.  

          • Divadelné predstavenie pre piatakov

          • Žiaci 5. ročníka sa vo štvrtok 19. októbra 2023 zúčastnili divadelného predstavenia Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea v Prešove v krásnej historickej budove Divadla Jonáša Záborského. Všetci si to užili, trochu sa rozptýlili, užili si strašidelnú atmosféru historickej budovy, nádherné kostýmy a spríjemnili si všedné dni hrôzostrašnými historkami.

          • Nové poplatky za Školský klub detí

          • Vážení rodičia,

            Z dôvodu neustále sa zvyšujúcich nákladov na prevádzku Školského klubu detí , upozorňujeme  že od 1.11.2023 sa mení poplatok za ŠKD takto:

            a) na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí na žiaka mesačne sumou: 2,00 €, ak dieťa navštevuje školský klub menej ako 2 hodiny denne.

             b) zákonný zástupca prispieva na žiaka mesačne sumou 9 € , ak dieťa navštevuje školský klub viac ako 2 hodiny

            c) ) príspevok podľa odstavca b sa znižuje o 50% na každého ďalšieho súrodenca, ktorý je žiakom školského klubu detí v tej istej základnej škole.

            Príspevok sa uhrádza vopred do 15. dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza kalendárnemu mesiacu, za ktorý sa príspevok uhrádza. Pri neuhradení poplatku zákonným zástupcom za predchádzajúce tri mesiace, bude žiak zo školského klubu detí vylúčený riaditeľom školy.

            Žiadame rodičov, ktorí prihlásia svoje deti do ŠKD na menej ako 2 hodiny, aby vyplnenú prihlášku odovzdali vedúcej ŠKD pani Winklerovej Márii do 26.10.2023.

            Za porozumenie ďakujeme.

            Link na Všeobecné záväzné nariadenie o poplatkoch v ŠKD schválené mestom Sečovce:

            https://www.secovce.sk/download_file_f.php?id=1924359

          • Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023

          • Aj vtomto školskom oku sa naša škola zapojí do akcie Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok 2023. Akcia bude prebiehať do konca novembra 2023. Viac informácií sa dozviete od triednych učiteliek a učiteľov v priebehu ďalľích dní. Veríme, že sa do tejto akcie s nami zapojíte !

          • SVETOVÝ DEŇ VÝŽIVY

          • Dňa 16. októbra si pripomíname Svetový deň výživy. Tento sviatok nám pripomína, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu.

            V našej škole pri príležitosti tohto sviatku vysielali žiaci IV.B  rozhlasovú reláciu Ovocie a zeleniny - vysoko hodnotné potraviny.  V relácii poukázali na význam ovocia a zeleniny v zdravom stravovaní, zároveň sa žiaci dozvedeli, čo znamená pravidlo 5 porcií ovocia a zeleniny denne, že pri konzumácii ovocia a zeleniny je dôležité klásť dôraz na ich kvalitu a pôvod – regionálne je najlepšie.

            Pre žiakov I. stupňa sme usporiadali našu tradičnú súťaž Najväčšie jablko, najväčšia hruška na desiatu. Aj tento rok priniesli žiaci do súťaže nádherné plody. Porota to mala ťažké. Kritériom bola veľkosť plodov a ich zdravosť /plody bez poškodenia/. Porota ocenila najväčšie jablko a najväčšiu hrušku z každej triedy, zároveň z nich boli vybrané tri najväčšie. Z ocenených plodov sme vo vestibule školy usporiadali  malú výstavku.

            Výsledky súťaže:

             

            Najväčšie jablko  I. stupeň

            1. miesto

            Abigail Škvarkovská   III.B

            2. miesto

            Daniel Hajduk  I.B

            3. miesto

            Lucia Nagyová  II.C

             

            Najväčšia hruška  I. stupeň

             

            1. miesto

            Samuel Rohaľ  III.A

            2. miesto

            Boris Nízky  II.B

            3. miesto

            Martin Šimko  II.A

             

            1. miesto - Najväčšie jablko v rámci triedy

             I.A –  Damián Janok , I.B – Daniel Hajduk, I.C – Alex Hudák, II.A – Róbert Ihnát,  II.B – Amélia Kassai, II.C – Lucia Nagyová, III.A – Barbora Koščová, III.B – Abigail Škvarkovská, III.C – Natália Ferencová, III.D – Zoja Antolíková, IV.A – Laura Vartášová, IV.B – Lea Sotáková, IV.C – Patrik Nisky

            1. miesto -  Najväčšia hruška v rámci triedy

            I.A – Nikolas Popovič, I.B – Tobias Kutný, I.C – Imrich Jacko, II.A – Martin Šimko,  II.B – Boris Nízky, II.C – Alexandra Nagyová, III.A – Samuel Rohaľ, III.B – Michaela Štefanková, III.C – Ján Grbalík, III.D – Denis Kanči, IV.A – Alexandra Bašistová, IV.B – Eliška Ištoková, IV.C – Nikola Šimková

                                                                                                                                                                                                                                                                   Srdečne blahoželáme!

          • Svetový deň duševného zdravia

          • 10. októbra si každoročne pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie v roku 1991. Celkovým cieľom je zvyšovanie informovanosti a povedomia verejnosti v oblasti duševného zdravia.

            Konanie dobra prispieva k duševnému zdraviu spoločnosti. Liga za duševné zdravie spustila v tomto roku osvetovú kampaň, ktorej témou je „dobro“. Kampaň je o tom, že dobro tu bolo a aj bude. Zlo je opakom dobra. A aj keď je aktuálne zlo hlučnejšie a dobro zakríknuté, vždy je v našich rukách, ako budeme na Slovensku ďalej žiť.

            V našej škole sa na podporu duševného zdravia realizuje za pomoci školskej psychologičky už druhý rok preventívny program s názvom Zippyho kamaráti. Tento program podporuje emocionálne zdravie všetkých detí vo veku  6 až 7 rokov.

            10. októbra ráno žiaci IV. B darovali pri vchodoch do školy spolužiakom a zamestnancom školy drobnú nezábudku - symbol duševného zdravia. Žiačky IX. B prianím pekného dňa a malou pozornosťou potešili pedagógov.

            Prajeme všetkým dobré duševné zdravie prostredníctvom tejto krásnej myšlienky:

            „Keď Ti niekto ráno pošle správu

            a popraje Ti Dobré ráno,

            neznamená to iba to, že máš mať pekné ráno,

            ale je to tichá, láskyplná správa,

            ktorá hovorí Myslím na Teba.“

            (zdroj internet)