• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Už 5. rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti seniorom. Tento rok sa nám podarilo naplniť krásnych 66 krabíc, za ktoré všetkým zo srdca v mene seniorov

                                                                       ĎAKUJEME!

          • Mikulášske prekvapenie z Austrálie

          • Tento rok nám Mikuláš pripravil malé prekvapenie a našu školu navštívila šestnásť ročná  Tamia Richardson z Melbourne , Austrália. Žiakom porozprávala o živote tínedžerov a popísala im školský vzdelávací systém v Austrálii.

          • Medovníčky sladké máme, do bruška ich rýchlo dáme

          • Vôňa čerstvo upečených perníkov a tradícia zdobenia perníkov patrí na Slovensku neodmysliteľne k Vianociam. Aj tento rok možnosť vyskúšať, ako krásne vyzdobiť vianočné perníky, si nenechali ujsť žiaci IV.B, ktorí sa stretli 7. decembra 2023 na tvorivej dielni zdobenia perníkov. Pri ich zdobení všetci preukázali  veľkú trpezlivosť, šikovnosť a kreativitu. Ručne maľované perníky potešili nielen oči, ale aj chuťové poháriky. K príjemnej vianočnej  atmosfére prispeli žiaci vzájomnými rozhovormi a spevom kolied.

          • Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III

          • KÓD PROJEKTU: 401402DLC8

            VÝZVA / KÓD VÝZVY: PODPORA POMÁHAJÚCICH PROFESIÍ (POP3) PSK-MSVVS-001-2023-NP-ESF+

            POUŽITÝ SYSTÉM FINANCOVANIA: Zálohové platby, refundácia a ich kombinácia

            DOBA REAh6ZÁCIE PROJEKTU: 9 / 2023 - 12 / 2026

            Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov III je projekt reah6zovaný na Základnej škole Obchodná 5, Sečovce od septembra 2023 do decembra 2026.

            Špecifické ciele

            ESO 4.5. Zvýšenie kvaliy, inklúzivnosti a účinnosti systémov vzdelávania a odbornej prípravy, ako aj ich relevantnosti z hľadiska trhu práceokrem inéhoprostredníctvom potvrdzovania vyýsledkov neformálneho vzdelávania a informálneho učenia sa s cieľom podporiť nadobúdanie kľúčových kompetencií vrátane podnikateľských a digitálnych zručností a tiež prostredníctvom podpory zavádzania systémov duálnej odbornej prípravy a učňovskej prípravy (ESF+).

            ESO 4.6. Podpora rovného prístupu, a to najmä znevýhodnených skupín, ku kvalitnému a inkluzívnemu vzdelávaniu aodbornej príprave apodporaich úspešného ukončenia, počnúc vzdelávaním a starostlivosťouv ranom detstvecez všeobecné a odborné vzdelávanie a prípravu až po terciárnu úroveň a vzdelávanie a učenie dospelýchvrátane uľahčovania vzdelávacej mobility pre všetkých a prístupnosti pre osoby so zdravotným postihnutím (ESF+).

             

          • Naši deviataci na Dni otvorených dverí na Spojenej škole v Sečovciach

          • 30. novembra 2023 naši deviataci v sprievode triednych učiteľov navštívili Spojenú školu v Sečovciach, kde sa konal DOD. Spolu s učiteľmi si prešli jednotlivé organizačné zložky školy ,a to SOŠ a gymnázium. Na šestnástich stanovištiach sa dozvedeli o živote školy, projektovej činnosti školy, videli ukážky streľby, názorné ukážky zabezpečenia miesta činu, či ukážky špeciálnej telesnej výchovy.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Drogy sú všade okolo nás. Sprevádzajú náš život od kolísky po hrob. Niektoré sú legálne, iné zakázané. Nemôžeme ich zlikvidovať, ale môžeme urobiť kroky na elimináciu ich rizík. Prvým takýmto krokom je prevencia. Tretí novembrový týždeň je Európskym týždňom boja proti drogám vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Stalo sa nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri - sa  viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú  aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

            Aj my sa snažíme v našej škole organizovať rôzne aktivity a tým priblížiť žiakom nebezpečenstvo závislostí a ukázať na zdravý spôsob života. V tomto školskom roku žiaci jednotlivých tried na 1. stupni tvorili plagáty pod názvom Abeceda zdravia, ktoré sú vystavené vo vestibule školy. V dňoch 22. 11. 2023 a 23. 11. 2023 boli uskutočnené besedy so žiakmi štvrtých ročníkov pod vedením školskej psychologičky Mgr. Tamary Takáčovej.

            Na svete existuje: vanilková zmrzlina, čokoláda, kino, tanec, kamaráti, láska, lyžovanie a tisíce ďalších vecí, ktoré môžeme kvôli drogám stratiť. Vždy si môžeme vybrať, vyberme si život!

          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Dňa 24. 11. 2023 sa v Trebišove na Základnej škole M. R. Štefánika uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády na ktorej nás reprezentovali žiaci z 9.C triedy Timotej Matta a Jakub Rusnák v kategórii A (dvojice 8. a 9.ročník) a žiak 7.C triedy Samuel Devald v kategórii B (jednotlivci 5 - 7 ročník). Súťaž pozostávala z dvoch častí - vedomostného testu, v ktorom žiaci museli preukázať svoje teoretické vedomosti z rôznych oblastí techniky a praktickej časti, v ktorej bolo potrebné na základe technického výkresu zhotoviť predpísaný výrobok v stanovenom čase.  V silnej konkurencii sa naši žiaci umiestnili v oboch kategóriách na pódiových miestach. V kategórii B (jednotlivci 5-7.ročník) sa Samuel Devald umiestnil na 3. mieste a v kategórii A (dvojice 8. a 9. ročník) naša dvojica Timotej Matta a Jakub Rusnák obsadili najvyššiu priečku (1. miesto) a postupujú na krajské kolo do Košíc. Reprezentantom srdečne blahoželáme a postupujúcim  držíme palce na krajskom kole.

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • V okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka našu školu v tomto šk. roku reprezentovala Viktória Vargová z IX. C triedy. Statočne sa popasovala s tromi kolami olympiády, zmerala si sily s rovesníkmi a obsadila krásne 3. miesto.  Viktória načerpala nové skúsenosti a úspešne reprezentovala nielen seba, ale aj našu školu. 

            Z úspechu sa tešíme a srdečne jej gratulujeme!  

          • Oznam k zasielaniu rozhodnutí do elektronických schránok

          • V zmysle zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a  o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon  o e-Governmente) Vám oznamujeme, že rozhodnutia vydané Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, v ktorých rozhodujeme podľa osobitných predpisov, vo veciach práv, právom chránených záujmov a povinností fyzických osôb alebo právnických osôb Vám budú zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk.

            Rozhodnutia budú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným s použitím mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou alebo kvalifikovanou elektronickou pečaťou s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou.

            V prípade, že nemáte aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, rozhodnutia Vám budú doručené formou listinného rovnopisu, ktorého súčasťou bude doložka o autorizácii v zmysle Vyhlášky č. 85/2018 Z. z. Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe vyhotovenia a náležitostiach listinného rovnopisu elektronického úradného dokumentu.

          • Výchovný koncert CESTA DO NEZNÁMA

          • Dňa 21. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnil výchovný koncert „Cesta do neznáma.“ Program sa zábavnou formou snažil deti odtiahnuť od nástrah dnešnej modernej doby – internetu, formou poznávania krásnych miest a histórie Slovenska. Tráviť deň za počítačom, mobilom, či televízorom je dnes najväčšia zábava akú deti poznajú. Deťom je však potrebné ukázať opak. Zábava sa skrýva von, to je to miesto, ktoré deťom vytvorí spomienky, na ktoré budú ako dospelí ľudia s láskou spomínať. Na zážitky. Počas koncertu deti navštívili významné miesta našej histórie, videli, že vyrastajú na tom najkrajšom mieste na svete.

          • Hodina kariérnej výchovy pod taktovkou zamestnancov z ÚPSVaRu

          • Novinky ohľadom trhu práce, prehľad žiadaných povolaní, či realizácia testu RIASEC zameraného na rozvoj v oblasti kariérneho smerovania. Toto všetko absolvovali naši deviataci s pomocou zamestnancov z ÚPSVaRu v Sečovciach. Veríme, že im nové informácie pomôžu v ich správnom rozhodovaní a pri výbere tej správnej strednej školy.

          • Beseda Vesmír a slnečná sústava

          • V dňoch 6. novembra 2023, 7. novembra 2023 a 20. novembra 2023 sa v našej škole uskutočnili tradičné besedy o najzaujímavejšie téme pre žiakov a tou je Vesmír a slnečná sústava. Besedy boli zrealizované na základe spolupráce s Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove, útvar ASTRONÓMIE. Chceli by sme aj touto cestou poďakovať pani Beáte Leškovej, ktorá počas 16 hodín s oduševnením a veľmi pútavo rozprávala žiakom o vzniku a záhadách vesmíru, o slnečnej sústave, o skúmaní vesmíru, o galaxiách. Veríme, že žiaci 4. ročníka zužitkujú tieto vedomosti na obvodnej i okresnej súťaži venovanej vesmíru a slnečnej sústave.

          • Imatrikulácia 2023: Máša, medveď a ich kamaráti

          • Dňa 16. novembra 2023 sa na našej škole konala Imatrikulácia prvákov. Témou tohtoročnej Imatrikulácie bolo: priateľstvo konkrétne priateľstvo medzi Mášou, medveďom a ich kamarátmi. Žiaci deviatych ročníkov pod vedením Mgr. Magdalény Petrovskej si pre našich prvákov pripravili milú scénku, ktorej cieľom bolo poukázať na vzácnosť priateľstva.

            Potom prváci zložili Prvácky sľub a boli pasovaní za žiakov tejto školy. Na pamiatku dostali milý darček a každý z nich mal za úlohu sa podpísať na tablo, ktoré im pripomína tento krásny deň. Navyše dievčatá deviatych ročníkov si pre našich prvákov pripravili Lama tanec, ktorí si nakoniec spoločne zatancovali. Nechýbali rôzne zaujímavé aktivity na rozvoj logického myslenia, pohybové aktivity, kreatívna dielňa a samozrejme maľovanie na tvár.

            Za vynikajúcu atmosféru sa postarali Mgr. Magdaléna Petrovská, Mgr. Jana Slotová, Mgr. Tamara Takáčová a Mgr. Veronika Tóthová. Už teraz sa tešíme na ďalší rok! Váš Žiacky parlament.

          • Jesenná tvorba v Školskom klube detí

          • Jeseň je farebná... A takou ju urobili aj naše deti v ŠKD cez rôzne výtvarné a pracovné aktivity v oddelenia so svojimi vychovávateľkami. Deti sa tak učili lepšie spoznávať jesennú prírodu, využitie prírodných materiálov či výtvarnej techniky. 

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY V NAŠEJ ŠKOLE 27. 11. – 1. 12. 2023

          • Jesenné obdobie predstavuje zvýšené riziko vzniku vírusových ochorení, najmä chrípky. Aby nás imunitný systém ubránil pred chorobami, musíme dbať na vyvážený prísun vitamínov a minerálov, viac sa venovať relaxácii, žiť v súlade s prírodou.

            Pre posilnenie imunitného systému žiakov škola ponúka v týždni od 27. 11. 2023 – 1. 12. 2023 zdravú desiatu, ktorú si žiaci môžu objednať u svojho triedneho učiteľa do 24. 11. 2023.

          • Projekt "MODULY - CHEER JE COOL"

          • Na našej škole prebieha projekt MODULY - CHEER JE COOL - koncept pohybovej aktivity, ktorý zapája zábavnou a hravou formou do činnosti celú triedu.

            Cheer je cool je súčasťou projektu MODULY, ktoré sú projektom MŠVVaŠ SR, ktorého cieľom je skvalitniť hodiny telesnej a športovej výchovy prostredníctvom inovatívneho obsahu a zaujímavých vzdelávacích metód. Projekt koordinovane prepája prostredie škôl s prostredím športových zväzov, klubov a organizácií. Okrem skvalitnenia hodín telesnej a športovej výchovy je jeho cieľom ukázať žiakom možnosti a spôsoby trávenia voľného času. V neposlednom rade inšpiruje a motivuje pedagógov využívať inovatívne metódy, pomáha im napredovať v kariérnom raste.

            "Modul cheerleading obsahuje množstvo jedinečných prvkov, ktoré obohacujú hodinu, vyvoláva množstvo pozitívnych emócií a netradičných situácií.", Pavol Smutný kancelária štátneho tajomníka pre šport MŠVVŠ SR

            Cheerleading= šport vhodný rovnako pre chlapcov aj dievčatá, ktorý zapája do aktivity všetky deti z triedy, nezávisle na ich fyzickej pripravenosti. Zábavným spôsobom vytvára medzi deťmi pocit dôvery a zodpovednosti za spoločný výsledok tímu, učí ich spolupracovať a pomáhať si navzájom. Rozvíja základné pohybové schopnosti, rozvíja obratnosť, koordináciu, gymnastické, silové aj tanečné zručnosti. Poskytuje škole skvelú príležitosť na vytvorenie školských športových klubov, ktoré zabezpečia prezentáciu školských aktivít alebo aj reprezentáciu školy v rámci športových súťaží školského športu. CHEER JE PROSTE COOL.

             

            Aktívna škola (https://www.aktivnaskola.sk/)

            Moduly (https://www.aktivnaskola.sk/moduly/sk-rok-2023-2024/)

            Ministerstvo školstva (https://www.minedu.sk )

            SCU (www.scu.sk)

             

          • Jesenné metamorfózy v Školskom klube detí

          • Jeseň je čarovné obdobie plné farieb. Naša školská záhrada je plná opadaného lístia,ktoré vytvára farebné koberce.Toto kúzelné obdobie je veľmi zaujímavé so svojskou atmosférou. Preto sme sa rozhodli aj tento rok pre našu akciu” Jesenné metamorfózy”