• Letná škola hier 2023

          • Po ročnej odmlke opäť otvárame brány Letnej školy hier v termíne od 10. júla do 14. júla 2023 v čase od 7.30 do 16.00 hod..  Letná škola hier j e určená pre žiakov 1. - 8. ročníka. Deti sa môžu tešiť na rôzne zaujímavé aktivity: tvorivé dielne, súťaže či celodenný výlet. Cena pobytu je 38 € - v cene 3x strava, poistenie, doprava na miesto výletu, ... Vyplnené návratky je potrebné zaslať triednym učiteľom a učiteľkám cez portál EDUPAGE.

          • Škola v prírode Ždiar

          • V dňoch 22. 5. – 26. 5. 2023 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili zotavovacieho pobytu v Škole v prírode v Ždiari. Pobytu sa zúčastnilo 54 žiakov. Cieľom ŠvP bolo zotaviť organizmus žiakov a upevniť ich zdravie, poznať našu vlasť, jej krásy a prírodné bohatstvá, viesť žiakov k správnemu vzťahu k prírode, upevniť morálne vlastnosti, osvojiť si hygienické, spoločenské, kultúrne a pracovné návyky, upevniť a prehĺbiť prírodovedné a vlastivedné učivo na základe vlastných skúseností.    Počas pobytu žiaci navštívili Spišský hrad, Ždiarsku izbu,  Múzeum TANAP v Tatranskej Lomnici a Štrbské pleso.  Ciele, ktoré sme si stanovili, boli splnené. Žiaci spoznali časť Vysokých Tatier so všetkými  prírodnými zaujímavosťami. Získali nové kamarátstva a naučili sa vzájomne si pomáhať a rešpektovať sa vo veľkej skupine.

          • Oslávili sme Medzinárodný deň detí

          • 1. júna 2023 sme sa neučili. Oslávili sme Deň detí. Počasie nám prialo atak po prvej vyučovacej hodine sme sa všetci stretli na hádzanárskom ihrisku oproti kotolni. Deň detí otvoril svojim príhovorom riaditeľ školy pán Daniel Szilágyi. Po rpíhovore sa žiaci pod vedením svojich triednych učiteľov a učiteliek vybrali plniť rôzne športové úlohy, ktoré pre nich pripravili na stanovištiach naši deviataci. Skákali sme vo vreci, prenášali pingpongovú loptičku na lyžičke, hádzali tenisovými loptičkami na cieľ alebo zhadzovali plechové krabičky, kto chcel mohol sa nechať pomaľovať. Žiaci prvého stupňa využívali aj skákací hrad. Spestrením boli aj ukážky práce psovodov z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove či ukážka práce profesionálnych hašičov takistoz Trebišova. Vhod padli aj dobré vychladené a zamrazené nanuky.

          • Svetový deň bez tabaku

          • Svetový deň bez tabaku vyhlasuje každoročne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vždy 31. mája. Tento deň sa pripomína od roku 1987, kedy sa členské štáty WHO rozhodli upozorňovať verejnosť na tabakovú epidémiu, ktorej následkom je rozvoj závažných ochorení a úmrtí, ktorým je možné predchádzať. Témou pre rok 2023 je: Pestujte potraviny, nie tabak! 

            Táto kampaň povzbudzuje vlády, aby ukončili dotácie na pestovanie tabaku a využili úspory  na podporu farmárov pri prechode na udržateľnejšie plodiny, ktoré zlepšujú potravinovú bezpečnosť a výživu. Potrebujeme jedlo, nie tabak –  to je zameranie Svetového dňa bez tabaku 2023. Globálna potravinová kríza narastá, pestovanie a produkcia tabaku vedie k dlhodobým, globálnym ekologickým škodám a zmene klímy a zohráva kľúčovú úlohu pri určovaní budúcnosti poľnohospodárstva a potravinovej bezpečnosti.  

            Fajčenie nikotínu škodí v každej podobe, či v cigaretách, vaporizéri alebo e-cigaretách, ktoré sú vlastne vaporizér. Ukázalo sa, že s fajčením začínajú už žiaci na základnej škole. Nikotín vo forme tabaku, ktorý sa naozaj žuje, ale tiež vo forme "snusu", ktorý sa vkladá pod peru, je pre mladých veľmi návykový. Dnes prišli žiaci v bielych tričkách, ktoré symbolizujú čistý vzduch a čisté pľúca. Pamätajme si: „Šťastie sa v cigaretách neskrýva!“ 

          • Exkurzia deviatakov na Duklu

          • Ako u nás v škole býva za posledných pár rokov zvykom, aj tento rok sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie na Dukle.  23. mája sa so svojimi triednymi učiteľmi, p. učiteľkou I. Ujhelyiovou, p. učiteľom M. Magyarom a za odborného výkladu pána riaditeľa D. Szilágyiho, vybrali po stopách duklianskeho bojiska. Najprv navštívili Pamätník čs. armádneho zboru a vojnový cintorín na Dukle, kde vzdali poctu padlým hrdinom, potom sa presunuli do Údolia smrti  v okolí obce Kapišová, kde s nadšením obdivovali tanky a z vyhliadkovej veže si pozreli okolitý kraj. Na záver exkurzie sa presunuli do Vojenského historického múzea vo Svidníku, v ktorom mali možnosť vidieť dokumenty, ktoré im priblížili vojnu v plnom rozsahu. Domov sa vracali unavení, plní zážitkov a nových vedomostí.

          • MODRÝ GOMBÍK 2023 - poďakovanie

          • Ďakujeme za podporu každému z Vás,  ktorí sa zapojili do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023. Spoločne sa nám tohto roku podarilo vyzbierať sumu 223,70 €.Ďakujeme!

          • Zavítala k nám Coco Chanel

          • Dňa 23. mája 2023 sa v našej škole v rámci anglického jazyka konala akcia Svet módy a Coco Chanel. Žiakov čakala prezentácia o móde, živote Coco Chanel a módnych štýloch. Mali možnosť spoznať retro štýl, viktoriánsky štýl a vychutnať si 90. roky. Samozrejmosťou bola aj súčasná móda v podobe minimalistického štýlu, gotiky, športového a street štýlu. Akciou nás sprevádzali moderátorky (žiačky 8. B triedy) Leona Kotľárová a Sarah Hudacká. So životom Coco Chanel nás oboznámila  Dorota Jenčová zo 7. C triedy. Žiaci si mohli vyskúšať vône od jednotlivých dizajnérov, a taktiež prezrieť kútik venovaný Coco Chanel. Vystavené figuríny oblečené v kroji, ´Dior´ šatách a viktoriánskom štýle komentovala žiačka Zlatica Astrabová z triedy 8. A. V druhej časti hodiny na žiakov čakala vytúžená módna prehliadka jednotlivých štýlov, kde sa prezentovali žiaci siedmych a ôsmych ročníkov. V záverečnej aktivite „uhádni štýl“ žiaci hádali štýly, ktoré im prezentovali modeli a modelky. Akcia sa tešila veľkému úspechu. Deťom sa páčili „živé modely“, najmä gotický, retro a vojenský a samozrejme veľkým potleskom boli odmenení aj žiaci odetí v športovom štýle, ktorí si to na  móle maximálne užívali. Chceme sa poďakovať našim moderátorkám, účinkujúcim a p. asistentke Kamile Jenčovej za výpomoc a fotografovanie a pevne veríme, že takýchto príjemných zážitkov bude viac.

          • Medzinárodný deň mlieka

          • Výživový prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravú výživu ľudí opakovane potvrdzujú odborníci na výživu po celom svete. Nečudo, že mlieku je venovaný Medzinárodný deň mlieka.

            V našej škole sme si ho pripomenuli 16.5.2023 rozhlasovou reláciou zameranou na výživovú hodnotu mlieka a mliečnych výrobkov, ktorú vysielali žiaci III.B a ponukou mliečnej desiaty – mliečnej krupičky s dvoma príchuťami. Aký bol záujem? Spolu si žiaci objednali 357 kusov mliečnej krupičky, z toho žiaci I. stupňa 204 kusov, žiaci II. stupňa 153 kusov.

            Veríme, že pokiaľ nemáte intoleranciu na mlieko, tak túto zdraviu prospešnú potravinu zaradíte do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie, aby  sa stala  každodennou súčasťou  vášho života.

          • Výsledky súťaže „Skáčeme pre zdravie“

          • Najlepší skokani v rámci ročníkov:

            1. ročník – I.A Mário Korytko 134 skokov

            2. ročník – II.B Amália Briňarská 137 skokov

            3. ročník – III.B Karin Korytková 125 skokov

            4. ročník – IV.A Dávid Žadanský 140 skokov

             

            Najlepšia trieda v rámci I. stupňa:

                 IV.A

            Najlepší skokani v rámci 1. stupňa:

            1. miesto -  Dávid Žadanský IV.A – 140 skokov/min.
            2. miesto -  Amália Briňarská II.B – 137 skokov/min.
            3. miesto -  Mário Korytko I.A – 134 skokov/min.                                                   
            4. miesto – Karin Korytková III.B – 125 skokov/min. Barbora Korytková IV.C – 125 skokov /min.
            5. miesto – Ladislav Slota II.C – 111 skokov/min.
          • Mamka, mami, mamička, dám Ti pusu na líčka...

          • „Moja mamka má najradšej kolienka s mäskom. Moja mamina rada spí. Moja mama  krásne spieva. S mojou mamkou je nám dobre. Moja mamička sa so mnou jaší.“ povedali „ŽABIATKA z I. C, keď im pripravovali darček k sviatku. Tešili sa, kreslili, spievali, recitovali, tancovali, čítali pre radosť mamkám v školskej i mestskej knižnici.

                  „... a z lásky k Tvojmu sviatku Ti darujem i srdiečko na pamiatku.“

                 Aktivity si pripravili s triednou učiteľkou i pani vychovávateľkou.

          • Srdce pre mamu

          • Pri  príležitosti Dňa matiek vyrobili žiaci III.B pre svoju mamičku papierové srdce ako symbol ich lásky, úcty a poďakovania. Veríme, že srdiečko a prednes básne  potešil i srdce každej mamičky.

          • Deň matiek v ŠKD

          •       Vy ste obdarovali svoju mamičku? Každý rok, druhú májovu nedeľu oslavujeme Deň matiek. S detmi sme vyrábali darčeky, prekvapenia a vraj nie jedna slza sa tísla mamkám do oka.  O to väčšiu radosť mali deti keď pripravujú prekvapenie z lásky. Čo viac poteši ako darček zhotovený z lásky, rukami naších ( vaších) detí.        

          • Slávik Slovenska - okresné kolo

          • Deň 10. máj sa v Centre voľného času v Trebišove niesol v znamení spevu a hudby, keď sa milovníci folklóru stretli na okresnej súťaži „Slávik Slovenska 2023“. Našich žiakov na akordeóne sprevádzal pán učiteľ Ján Urban zo Základnej umeleckej školy v Sečovciach. Speváci ničím nezaostávali za rovesníkmi z ostatných škôl, čo potvrdilo aj krásne umiestnenie vo všetkých troch kategóriách. V 1. kategórii (1. - 3. ročník) Veronika Chromišinová (III. A) obhájila 1. miesto a tak isto 1. miesto obsadil Jakub Korytko (V. C) v 2. kategórii (4. - 6.ročník). Títo víťazi zároveň postupujú na krajské kolo. Úspešné miesto získal aj Adam Korytko (VII. C), ktorý sa umiestnil na 2. mieste v 2. kategórii (7. - 9. ročník). Našim reprezentantom ďakujeme, že ste nám ukázali Vaše umenie a postupujúcim prajeme veľa síl a pevných hlasiviek.