• Zemplin špiva i hutori“ - školské kolo

          • Dňa 13. marca 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže „Zemplin špiva i hutori“ v interpretácii slovenskej ľudovej piesne z regiónu Zemplín. Do súťaže sa zapojilo 25 žiakov našej školy. Tohtoročná porota bola v zložení: Mgr. Lenka Lecáková (predsedníčka poroty), PaedDr. Monika Červeňáková a RNDr. Anna Mražíková, PhD.  Do okresného kola v Trebišove postupujú nasledovní žiaci:.

            I. kategória (1. – 3. ročník ZŠ):  Anna Benedeková

            II. kategória (4. - 6. ročník ZŠ):   Jakub Korytko

            IV. kategória  (duo): Marek Čirip a Jakub Korytko                     

            V. kategória (spevácka skupina): Nina Andrejcová  Dominika Kačmárová, Zoja Kešeľová, Viktória Oravcová,  Timea Pavučková, Nina Dankaninová, Zuzana Domaničová, Petra Gavlová 

            I. kategória (ľudový rozprávač): Ján Kriška

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, členom poroty, pedagógom a rodičom, ktorí žiakov na súťaž pripravovali. Víťazom želáme úspešnú reprezentáciu na okresnom kole, ktoré sa uskutoční  4. apríla 2024 v Trebišove.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Moje vysnívané povolanie "

          • Ďakujeme všetkým žiakov, ktorí sa zapojili do tejto výtvarnej súťaže.

            Tu sú naši výhercovia.

            Prvý stupeň:

            1. miesto: Barbora Bialoňová     3.B
            2. miesto: Ema Fedorčáková      4.A
            3. miesto: Elena Némethová      4.C

            Druhý stupeň

                  1. miesto: Daniela Rusnáková    8.A

                  2. miesto: Šimon Varga                  5.C

                  3. miesto: Nina Dankaninová     7.C

            Srdečne blahoželáme.

          • Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína - I. a II. kategória

          • Dňa 12. marca 2024 sa v  Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci, víťazi školského kola, mali možnosť preukázať svoj umelecký talent a pomerať si sily v prednese poézie či prózy s ostatnými víťazmi školských kôl v okrese.

                        V I. kategórii v prednese poézie reprezentovala našu školu žiačka 4. A triedy Zara Kačuňová, ktorá sa umiestnila spomedzi 20 súťažiacich na krásnom 3.mieste. Srdečne blahoželáme!

                        V tej istej kategórii, ale v prednese prózy súťažila žiačka takisto 4. A triedy Sára Sokoliová, ktorá si vybojovala účastnícky diplom.

                        V II. kategórii v prednese poézie nás reprezentoval  Jakub Korytko zo 6. C triedy, ktorý si takisto ako Sárka vyslúžil účastnícky diplom. V prednese prózy Martin Štefanko z 5. B triedy získal účastnícky diplom tiež.

                        Srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov na ďalších či už v recitačných alebo iných súťažiach!

          • Súťaž pre školy o ovocnú záhradku 2024

          • Vážení rodičia, deti a priatelia školy,

            zapojili sme sa do súťaže -  Súťaž pre školy o ovocnú záhradku 2024. Nakoľko máme krásnu veľkú záhradu, chceli by sme ju zveľadiť o nové druhy ovocných drevín.

            Chceli by sme Vás, samozrejme Vaše deti (našich žiakov) a rovnako aj Vašich známych  týmto požiadať o pomoc pro hlasovaní, nakoľko vyhrajú tie školy, ktoré budú mať najviac zahlasovaní.

            Hlasovanie je možné prostredníctvom priloženého linku. Je potrebné prejsť každý jeden kraj, vľavo hore zakliknúť, že v tomto kraji nehlasujem, až prídete do Košického kraja, tam nájdete našu školu, na ňu kliknete a pokračujete na ďalšie kraje až do konca. Tam dáte ODOSLAŤ.

             

            Hlasovanie prebieha od 26.2. do 10.3. do polnoci. Za Vašu pomoc Vám ďakujeme a dúfame, že škola bude úspešná.

          • Boli sme v kine Slávia v Trebišove

          • Deti z prvých až štvrtých ročníkov sa tešili na začiatok víkendu. V piatok poobede  vstúpili    do magického sveta plného zázrakov a dobrodružstiev s rozprávkou „Elementy“ v Kine Slávia Trebišov. Originálny film sa odohráva v meste živlov, kde spolu žijú obyvatelia ohňa, vody, zeme a vzduchu. Zasmiali sme sa, hrdinovia Ember a Wade nám ukázali, že protiklady sa  priťahujú. Komédia plná srdca, príbeh o vzťahoch – medzi ohňom a vodou, medzi rodičmi a ich deťmi a medzi nami všetkými ukončila Medzinárodný týždeň priateľstva.

          • Ponožková výzva

          • Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac. Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Ako sa dá zapojiť?

            Stačí, ak si 21. marca obujete dve odlišné ponožky.

            Čo by sa stalo, keby ľudia s Downovým syndrómom vládli svetu?

            - Náklonnosť, objatia a starostlivosť o iných by boli na dennom poriadku.

            - Naučili by sme sa tešiť z maličkostí a bezpodmienečne milovať život.

            - Ľudia by boli úprimní.

            - Vo všetkom by bol poriadok.

            - Vlaky a lietadlá by jazdili načas, pracovná doba by bola na prácu, dovolenka by bola dovolenkou.

            - Ľudia, ktorí sa rozprávajú sami so sebou, by boli považovaní za premýšľavých a tvorivých.

          • MEDZINÁRODNÝ TÝŽDEŇ PRIATEĽSTVA

          • Priatelia sú rodina, ktorú si vyberáme my sami. Tak znie známe príslovie. Niekto má to šťastie, že má schopnosť byť priateľom. Brata či sestru vám pridelia rodičia alebo osud, ale priateľa si človek volí sám a dobrovoľne. Priatelia sú anjeli, ktorí nám pomáhajú, keď naše krídla zabudnú lietať. Skutočné priateľstvo je ako voda. Je nevyhnutné pre život a veľmi ťažko sa dá nájsť.

            V našej škole sme v tomto školskom roku Medzinárodný týždeň priateľstva odštartovali rozhlasovou reláciou. Počas celého týždňa si mali možnosť žiaci 1. stupňa pozrieť animovaný film Povrázok - dojemný príbeh o dôležitosti skutočného priateľstva v spoločnosti. (https://youtu.be/6KMpWaYpF6g) Žiaci vytvorili srdcia priateľstva s podpismi, ktoré sme spojili do reťaze a nainštalovali na chodbe školy. V piatok sa počas prestávok žiaci spoločne hrali so stavebnicami, spoločenskými hrami a kartami.

            Thomas Large povedal: „Priateľstvo je tak potrebné ako ľudskosť sama. A šťastný je, kto ho nájde, lebo vie, že už nie je sám.“ My prajeme všetkým, aby takéto šťastie mohli zažiť.

          • Valentínsky turnaj v MINIHÁDZANEJ

          • Na Valentína,  14. februára,  usporiadala Základná škola Obchodná 5 v spolupráci s ŠK Strix a CVČ Sečovce turnaj v minihádzanej zmiešaných družstiev žiakov 1. stupňa.  Naše pozvanie prijali 4 školy a 1 športový klub; a to: Základná škola Okružná 6 Michalovce, Základná škola J. Švermu 6 Michalovce, Cirkevná základná škola s materskou školou sv. Juraja  Gorkého Trebišov, Základná škola, M. R. Štefánika Trebišov a MŠK Vranov nad Topľou. Tréneri si vylosovali čísla tímov, ktoré následne hrali podľa hracieho rozpisu. Herný čas bol nastavený na 10 minút.  Rozhodcovskej úlohy/rozhodcovských úloh sa zhostili dvaja bývalí žiaci našej školy, úspešní hádzanári, Nela Antolíková a Štefan Kríž. Žiaci, ktorí úspešne reprezentovali našu školu: Cyril Ihnát (2.A), Mário Korytko (2.A), Matej Staš (2.A), Sofia Šarišská (2.B), Kristína Ondušová (2. B), Jakub Čverčko (3.A), Viliam Bereščík (3.A), Matias Ščepán (3.A), Patrik Soták (3.D), Hana Špirková (4.B), Sofia Mokrišová (4.B).  Žiakov na turnaj pripravovali Kamila Jenčová a Mgr. Valentín Kožuch.

            Celkové umiestnenie:

            1. Základná škola, M. R. Štefánika Trebišov
            2. MŠK Vranov nad Topľou
            3. Cirkevná základná škola s materskou školou sv. Juraja  Gorkého Trebišov
            4. Základná škola Obchodná 5, Sečovce
            5. Základná škola J. Švermu 6 Michalovce
            6.  Základná škola Okružná 6 Michalovce

            Detský krik a dribling hádzanárskych lôpt sa ozýval telocvičňou celé stredajšie dopoludnie. Deti na záver okrem medailí a diplomov čakala sladká odmena v podobe džúsov a keksíkov.  Nebolo by sa nám to podarilo, preto  za finančnú podporu ďakujeme RUBIQ gym-u!

            Veríme, že valentínsky turnaj sa stane tradíciou minihádzanej a našich súperov radi privítame o rok.

          • Ako to u nás vyzerá ...

          • Vitajte na recepcii ...

            Prejdite sa po chodbách a schodoch ...

            Tu sú naše oddychové zóny ...

            Zavítajte k našim prvákom ...

            Poďte do iných tried ...

            Navštívte niekoľko odborných učební ...

            Ak ste hladní, poďte s nami na obed do školskej jedálne ...

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín - 1. kategória

          • „Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.“ Charles W. Eliot

            Školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín – I. kategória – sa uskutočnilo 21. 2. 2024. Žiaci boli na súťaž pekne pripravení a porota v zložení pani učiteliek 1.stupňa mala náročnú úlohu. Nakoniec rozhodla nasledovne:

            V prednese poézie sa na 1. mieste umiestnila Zara Kačuňová zo IV. A, 2. miesto obsadil Cyril Ihnát z II. A a 3. miesto získala Michaela Štefanková z III. B.

            V prednese prózy 1. miesto získala Sára Sokoliová zo IV. A, na 2. mieste bol Ľudovít Bajus zo IV. B a 3. miesto získala Katarína Štefanková z III. B.

            Ďakujeme našej porote, pedagógom, rodičom za prípravu a všetkým zúčastneným deťom za príjemne strávené popoludnie a hlboký umelecký zážitok. Víťazom prajeme veľa šťastia v okresnom kole!

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína - II. a III. kategória

          • 20. 2. 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci tak mali príležitosť preukázať svoj umelecký talent v prednese poézie či prózy.

            V II. kategórii v prednese poézie sa na 1. mieste umiestnil Jakub Korytko zo 6. C. 2. miesto obsadila Barbora Korytková z 5. A. V tej istej kategórii v prednese prózy do okresného kola postupuje Martin Štefanko z 5. B triedy.

            Víťazkou III. kategórie v prednese poézie sa stala Nikola Jenčíková z 9. B. Druhé miesto obsadila Zoja Kešeľová zo 7. A triedy. Na 3. mieste sa umiestnili Tamara Šoltésová  - 9. B, Anna Brozová - 9. A a Alex Koscelanský zo 7. B triedy.

            Prvenstvo v III. kategórii v prednese prózy získal Sebastián Zeher z 9. C. Druhé miesto patrí Timei Pristášovej zo 7. C.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

          • ZÁŽITKAMI K POVOLANIU

          • O tom, že čas rozhodovania o strednej škole sa už blíži, sa 14. 2. 2024 rozprávali všetci naši ôsmaci s lektorom PhDr. Mgr.Tomášom Křížom, PhD z CPP v Trebišove. Práve on viedol prvú časť aktivity Zážitkami k povolaniu zameranú na kariérovú výchovu a výber strednej školy. Ďalšia časť aktivity je naplánovaná na mesiac marec.

          • Aj Biologickú olympiádu sme zvládli

          • V utorok 13. februára 2024 sa uskutočnilo Okresné kolo Bilogickej olympiády kategórie "C" v Trebišove. V projektovej časti sa darilo Tobiasovi Kačuňovi z IX. B, ktorý obsadil 1. miesto. V prakticko-teoretickej časti obsadila Sofia Hricisková z IIX. B 2. miesto a Vanessa Ďurková z IX. A 4. miesto. Žiakom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme !

          • Krajské kolo Technickej olympiády

          • Dňa 7. februára 2024 sa na SOŠ strojníckej v Košiciach uskutočnilo krajské kolo Technickej  olympiády. Našu školu reprezentovali víťazi okresného kola v kategórii A ( starší žiaci 8-9 ročník)  Timotej Matta a Jakub Rusnák. V spomínanej kategórii A sa súťaže zúčastnilo deväť  tímov.  Súťažiaci v prvom kole absolvovali vedomostný test zameraný na všeobecný prehľad v technike a teoretických poznatkoch o technologických postupoch a materiáloch. V druhom kole museli podľa plánu, správnymi technologickými postupmi zhotoviť predpísaný výrobok. V silnej konkurencii sa nakoniec naši žiaci umiestnili na výbornom treťom mieste za čo im patrí veľké uznanie a gratulácia.

          • Papieroví snehuliaci

          • Deti v Školskom klube vo svojich oddeleniach tvorili papierových snehuliakov. Klasických snehuliakov sme si postaviť nemohli. Pri tvorbe použili rôzne výtvarné techniky. Spoločné vytvorené práce boli vystavené na nástenke.    

          • Aj v Dejepisnej olympiáde sme boli úspešní

          • Dňa 5. februára 2024 sa uskutočnilo Okresné kolo Dejepisnej olympiáda v Trebišove. V kategórii C žiakov 9. ročníka Klára Kopčová z IX. A obsadila tretie miesto a Marianna Ferencová z IX.C obsadila 6. miesto. V kategórii D žiakov 8. ročníka Daniel Kohut z VIII. A obsadil siedme miesto. V kategórii E Samuel Devald zo VII. C obsadil 6. miesto a v kategórii F žiakov 6. ročníka Michal Farkaš zo VI. A  obsadil takisto 6. miesto. K úspešným výsledkom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy !

          • Matematická olympiáda nám priniesla úspechy

          • Dňa 24. januára 2024 sa uskutočnilo Okresné kolo Matematickej olympiády v kategóriách Z5 (5. ročník) a Z9 (9. ročník). V kategórii Z5 nás reprezentovala Ema Gazdová z V. B, ktorá na Okresnom kole obsadila 1. miesto.  V tej istej kategórii sa Timotej Virik  umiestnil na 7. mieste. V kategórii Z9 Tobias Kačuň z IX. B obsadil 2. miesto a Simona Vileníková z IX. A obsadila 10. miesto. K úspešným výsledkom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy !